Това ще става в часа на класа

Противодействие на тероризма. Това ще учат вече децата в училище по предмета „Гражданско образование”.

Идеята на експертите е чрез определени инструкции, които ще бъдат изпратени на класните ръководители, да се обясни на учениците какво да бъде поведението им при евентуална терористична заплаха и как да разпознават съмнителен човек или багаж. Идеята е тези теми да бъдат заложени в часа на класа. 

По темата

Освен за тероризма, в часа на класа ще се говори още за безопасност и движение по пътищата, както и за военно обучение, защита на населението при бедствие и аварии, както и как да се дава първа помощ.

Чак в 11 и 12 клас гражданското образование става отделен предмет като по него учениците ще получават и оценки.

„Учениците ще учат за различните типове демокрация, за различните избирателни системи, какво означава преференциален вот, недемократични и корупционни практики, включително купуването и продаването на гласове. Да разпознават политическия популизъм и медийните манипулации. Да познават и прилагат форми на граждански контрол, да разграничават форми на граждански протест. Да разграничават различните малцинствени политики и да се ориентират в причините за противоречията между различните религиозни общности”, поясни просветният министър Меглена Кунева.

Промените в часа на класа влизат в сила от тази учебна година, а по предметът „Гражданско образование” за 11 и 12 клас от 2020 година.