Избори за Велико народно събрание може да има през следващата есен, смята той

"Кризата в България се дължи на факта, че Бойко Борисов за пореден път постави личните си и партийни интереси над националните",  заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БГНЕС.

По темата

Радан Кънев призова за сериозен диалог между всички политически партии по отношение на проведения референдум. Той припомни, че в парламента има отдавна внесен проектозакон, който въвежда германската мажоритарна система съобразена с българските специфики.

„Не е необходимо изработването на нов закон. Дори и при скорошни избори времето е предостатъчно да бъде възприета най-добрата мажоритарна система – тази, която се прилага в Германия. Готови сме да внесем този законопроект отново в този парламент, но смятаме, че отговорното решение е той да бъде внесен от всички парламентарно представени партии и да бъде приет с консенсус и предстоящите избори да бъдат проведени по немската избирателна система“, каза още Кънев.

Той коментира и партийното финансиране. Според него трябва да има ограничаване на държавното партийно финансиране, след като това е волята на голямото мнозинство от българските избиратели.

„Трябва да е ясно, че нито със субсидия от 1 лев, или както предлагат във вихъра на популизма ГЕРБ с нула лева на глас може да се поддържа некорумпирана политическа система“, каза Кънев и припомни, че ГЕРБ от субсидии имат 25 милиона лева по сметка. „Връх на популизма е с 25 млн. лева по сметка да призоваваш другите партии да са без пари“, заяви Кънев.

Според него, който призовава за избори за ВНС през март не е чел Конституцията. Според него избори за ВНС може да има през есента на 2017 г. „Ние винаги сме били привърженици на свикването на ВНС, но трябва да е ясно с каква цел. Нашите цели биха били дълбока, радикална промяна на системата на правосъдието в България, както и сериозни мерки за децентрализацията на българските финанси и администрация“, каза Кънев. 

"Аз вчера съм участвал в 4 работни срещи, посветени на изграждането на нов политически проект и когато има резултат от всички срещи, той ще стане публичен", каза още той.