Реакции в германските медии след трагедията

Берлин страда. Тишина е завзела улиците на града. Полицаи с автомати са заели мястото на веселите посетители на коледния базар, където камион отне живота на 12 души. А вместо празнични павилиони, има купища цветя. 
 
По темата
Там, където американците въстават единно срещу бедствията и терора, а французите с републиканска гордост пеят "Марсилезата", германците реагират по обичайния си начин: показват се максимално неуязвени.
 
В дните след трагичното нападение почти всички 60 коледни базара в Берлин са затворени. 
"От състрадание и пиетет. Но не и от страх!", казва местен жител, цитиран от Der Spiegel.
 
Местните медии си спестиха кървавите кадри от мястото на трагедията. Те не просто изстрадаха загубата на невинни човешки същества, но ги и пощадиха. Така отнеха част от триумфа на терористите. Вестниците, радиото и телевизията не смесиха болката с примирението, информацията със зрелището, и безпокойството с паниката.  
 
На политическия подиум също уважиха жертвите и тяхното право да почиват в мир. Единствен прокънтя гласът на „Алтернатива за Германия” - ненавременно и не на място, както винаги. Партията се прояви в обичайното си амплоа на политическата вулгарност, след като неин член хвърли тежки думи срещу Ангела Меркел, обвинявайки я за случилото се. Крайнодесните дори й лепнаха в социалните мрежи етикета #Канцлерът на терора. Другите обаче предпочетоха да замълчат.
 
В момента екстремистите по цял свят зорко следят реакциите на германското общество, питайки се дали жестокото нападение ще извади страната от равновесие. Истинският въпрос обаче е доколко политиците ще се оставят страхът на обществото да им повлияе, коментира Berliner Zeitung. И нито нападките, нито възмутеното клатене на главата ще помогнат.
 
Хората не бива да се поддават на страха и да спрат да посещават мероприятия, посочва FAZ, като се аргументира, че има средства за предотвратяване на терористични актове. Например, най-простото и банално решение – бетонни ограничаващи колони. В Ница явно никой не беше помислил за това. Логично, откъде би му хрумнало на някого подобно нещо? След тази случка обаче няма извинение.
 
"Ние сме заедно" – това е лозунгът, който сега е на дневен ред, каза министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. С това се има предвид и: „Ние поставяме граници”.
 
Берлин е видял твърде много. Той очакваше този удар и го посрещна достойно. 
 
Редактор: Гергана Тенева