Има десетки пострадали

Камион се вряза в тълпа посетители на коледен базар в Берлин. От полицията съобщават, че девет души са загинали, а поне 50 са ранени. Шофьорът на камиона вече е арестуван. Все още не се съобщава неговата националност. Загинал е и мъж, пътувал в тира, за който се предполага, че е бил втори шофьор. 

Трагедията се е разиграла  в пешеходна зона. Камионът е изминал десетки метри през базара преди да спре. Полицията подозира, че може да става дума за преднамерена атака и призова гостите и жителите на града да стоят в домовете си.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Районът е отцепен. На мястото са пристигнали полицаи и пожарни екипи. 

По данни на Die Welt, от няколко дни е имало информация за възможен атентат на коледен базар. 

Българското външно министерство проверява дали има пострадали български граждани. Посолството ни в Берлин остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията, съобщи външният министър Даниел Митов.

Телефонът за връзка с посолството на  България в Берлин е: +49 176 12299193

„Министърът на правосъдието Хайко Маас съобщи, че следствието е поверено на главната прокуратура. Това става единствено при извършването на актове, застрашаващи устоите на държавата.  В канцлерството е свикан кризисен щаб”, съобщи за NOVA кореспондентът на вестник „Труд” в Германия Ваня Енчева. 

Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт написа в Twitter: "Скърбим за загиналите и се надяваме ранените да получат помощ". Кметът на Берлин Михаел Мюлер обяви, че ситуацията вече е под контрол, а полицията съобщи в Twitter, че "няма индикации за нови заплахи". 

"Все още не можем да кажем със 100% сигурност, че става дума за терористична атака", подчерта той. Германският президент Йоахим Гаук заяви в специално изявление, че "това е една ужасна вечер за Берлин и за цялата страна". 

Facebook вече активира опцията "Safety Check", при която всички живеещи в Берлин могат да съобщят на приятелите си, че са добре и не са пострадали.

В интернет вече се появиха кадри, на които се вижда как полицаите претърсват камиона. Вижте ги тук: 

Собственикът на транспортната фирма Ариел Журавски, която притежава камиона, даде интервю за полското радио TVN24, цитиран от Der Spiegel.

Той заявява, че неговият братовчед е шофирал камиона и смятал да пренощува в Берлин.

Ариел разказва и, че няма връзка с братовчед си от ранния следобед в понеделник. Според него камионът е бил отвлечен. От полицията също съобщиха, че камионът може да е отвлечен в Полша.

Говорител на германската полиция потвърди, че мъжът, открит мъртъв на седелката в камиона, е поляк. 

Въпреки че властите в Германия все още не са съобщили дали става дума за умишлени действия или не, в коментар в Twitter Доналд Тръмп определи случилото се в Берлин като "терористична атака" и заяви, че "цивилизованият свят трябва да промени начина си на мислене". 

Камионът е с полски регистрационни номера.  Мястото на трагедията е много популярно сред туристите, посещаващи града.