Карта на тялото показва рисковете от обездвижването

Интерактивна карта на тялото разкрива рисковете от мързела за здравето ни. Обездвижването отстъпва само на тютюнопушенето като рисков фактор за ранна смърт, категорични са лекарите.

Силвия е баба на три внучки и начален учител. Признава, че често има нужда от презареждане. Получава го тук – в залата.

„При мен има много силен емоционален ефект. Разтоварвам се психически и това мисля, че е най-доброто, което правя за себе си”, разкзва Силвия.

Именно движението стимулира всички функции на организма и обменните процеси. Ето защо застояването е по-опасно от високото кръвно налягане и високия холестерол.

По темата

„Развива се свръхтегло, затлъстяване, развива се атеросклероза, което в крайна сметка води до нарушено качество на живота и повишена смъртност”, обяснява проф. д-р Боян Лозанов, началник на клиниката по Ендокринология в болница „Токуда”.

При хората със свръхтегло средната продължителност на живота е с 10 години по-малко от на останалите. Учени от Южна Австралия дори създадоха интерактивна карта, която показва рисковете нагледно – сред тях са заболяване от остеопороза, диабет, Алцхаймер, инсулт и инфаркт. И не само.

„Включително има и влияние върху сексуалната активност, особено при мъжете се развива и така наречената еректилна дисфункция”, поясни проф. д-р Боян Лозанов, началник на клиниката по Ендокринология в болница „Токуда”.

Всеки ден трябва да се движим поне по три километра пеша, а уикенда – два или три часа. Този съвет експертите отправят към всички, които след работа избират дивана и дистанционното. Сред тях е Илия, който е таксиметров шофьор от 27 години.

„Тази професия, ако не си на пътя, значи няма да изкараш никакви пари. Трябва да се седи. За разходки няма време, защото като слезеш след 12 часа от колата, ти не знаеш къде се намираш”, разказва Илия Илиев, таксиметров шофьор.

А дамите от спортната зала съветват всеки като Илия да опита да спортува поне веднъж седмично, без значение от възрастта. 

„Почти всички работят на компютър, работят на бюро, пътуват с коли, просто имат действително необходимост да се раздвижат и да се чувстват добре”, обяснява Митя Митева, председател на спортен клуб и треньор.

Повече по темата гледайте във видеото.