Най-силни днес са поривите в Оряхово - 72 километра в час

По темата

Бурен вятър и предупреждение за опасност е в сила за почти всички области на България. Жълт код е обявен за 29 декември в 14 области. Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Днес най-силни са поривите на вятъра в Оряхово - 72 километра в час. В останалата по-голяма част от страната скоростта на вятъра е около 40 километра в час. За момента няма данни за материални щети.

Утре вятърът в западната половина от страната ще отслабне, докато в източните райони през следващите дни ще остане ветровито. Днес ще има и слаби валежи от сняг, но няма да натрупа. Заради северния вятър в страната ще застудява като в новогодишната нощ температурите към полунощ ще бъдат между -8 и -3 градуса. 

На 30 декември – петък, температурите ще се понижат още малко, пише БГНЕС. В западната половина от страната ще бъде предимно слънчево, а в източната - предимно облачно с краткотрайни превалявания от сняг. Сутрешните температури ще бъдат между -10 и -5 градуса, а дневните - между -2 и 3 градуса, за София минимална температура ще е около -6 градуса, максимална - около -2 градуса.

В последния ден от 2016 година – 31 декември – събота, съществена промяна във времето не се очаква. Ще остане студено с минимални температури между -10 и -5 градуса, максималните температури ще бъдат между -2 и 3 градуса.

В първия ден от 2017 година – 1 януари – неделя, ще бъде предимно слънчево, но студено. Не се очаква съществена промяна в температурите. Дневните ще се повишат и почти навсякъде ще бъдат между 3 и 8 градуса, в Западна България по-ниски – между 2 и 4 градуса над нулата.

Затоплянето ще продължи и на 2 януари.