Към недоволството се включиха политици, бизнесмени, холивудски звезди и религиозни лидери

Отново масови протести в САЩ. Втори ден десетки хиляди излязоха по летищата, за да протестират срещу антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп.

Към протеста вече се включиха политици, бизнесмени, холивудски звезди и религиозни лидери.

СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

По темата

Майка чака 4 часа да прегърне 5-годишния си син, след като детето беше задържано на летището във Вашингтон. Детето е американски гражданин, но с ирански родители.

Хиляди души с визи, зелени карти и одобрени петиции за бежанци не могат да стигнат до САЩ, след като в петък Доналд Тръмп подписа указ, с който забранява влизането в страната на хора от седем предимно мюсюлмански държави от Близкия изток и Африка.

Али Абди е от ирански произход и учи в престижния университет „Йел”.    

„Има цели семейства, които са разделени. Има деца, които вече са отнети от родителите им”, разказва Али Абди.

Според него действията на Доналд Тръмп няма да направят Америка по-сигурна, а напротив, защото дават материал за пропаганда на терористите.    

Хиляди излязоха и в неделя на протест на големите летища в цяла Америка с искане Тръмп да отмени указа си, а задържаните по летищата хора да бъдат пуснати.

Съдилищата в цялата странна временно спряха действието на указа на новия президент, но само за тези, които вече са пристигнали. Голямата съдебна битка тепърва предстои.          

Протест имаше и на червения килим и на сцената на наградите на Американската гилдия на филмовите актьори. Аштин Къчър и Ема Стоун бяха едни от най-критичните към решенията на новия президент.           

Вие сте част от материята, от която сме и ние ви обичаме. И вие сте добре дошли”, коментира водещият на церемонията Аштин Къчър.

„Ние сме в особено момент в света и нашата държава. Много неща са неизвиними и страшни, и трябват действия”, категорична бе Ема Стоун, която грабна статуетката „Най-добра актриса” за лентата „Ла Ла Ланд”.

„Искам всички да знаете, че съм дъщеря на имигрант. Моят баща е избягал от религиозните преследвания на нацистите в окупираната Франция. Аз съм американски патриот и обичам тази страна, и защото обичам тази страна, съм ужасена от нейните дефекти и тази анти-имигрантска забрана е дефект, антиамериканска е”, заяви Джулия Луис-Драйфус.