ЦИК обяви поръчката за осигуряване на машини за гласуване

18 милиона лева допълнително за изборите. Толкова ще бъдат похарчени за машинното гласуване, което на тези избори за първи път трябва да е възможно във всички секции.

По темата

Късно снощи от ЦИК пуснаха обществената поръчка за доставка на машините.

Право впечатление - че прогнозната стойност на обществената поръчка е значително по-малка спрямо плащаните до момента суми за наем на машините. А това засили слуховете, че от ЦИК няма да поръчват точно машини, а ще търсят алтернативен начин електронното гласуване все пак да се случи. От решението на комисията не става ясно купувани или наемани ще бъдат устройствата. Това, което се знае обаче, е че времето е много малко за такава обемна доставка на 12 500 машини, както и за обучение на квалифицирани хора за работа с тях по изборите. Този скептицизъм, оказа се, споделят и бившите, и сегашните управляващи. 

Тревогите и на новата, и на старата власт са едни и същи - къси срокове, възможен провал на машинния вот и оттам - атаки по изборните резултати.

За белята Бойко Борисов обвини бившите партньори от Реформаторския блок, които „му извили ръцете да подкрепи машините”. Които всъщност бяха въведени от БСП и ДПС с изборния кодекс на Мая Манолова.

И ако за машините виновни се оказаха бившите партньори, за други неудачи Борисов посочи вечните опоненти.

Гневът на Борисов е по повод смяната на половината областни управители. А Герджиков - оказа се - го направил в името на баланса.

А дали трети опитват да влияят на управленските решения, както подозира ГЕРБ, не се разбра.

А упреците на ГЕРБ, че НДСВ влиза във властта през задния вход, не смутиха служебния премиер ни най-малко.