Все още няма яснота нито колко ще струват машините, нито кой ще ги доставя

Машините за електронния вот все още се търсят. И все още няма яснота нито колко ще струват те, нито кой ще ги доставя, нито какво ще пише в обществената поръчка.

Пари има, обществена поръчка - не. Седмица след уверенията на кабинета, че положението с машините ще бъде спасено, на практика все още не се знае как.

По темата

„Не е тайна, но все още няма решение”, призна Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Решението се очаква късно днес или утре. А скъсяването на сроковете отново извади на дневен ред въпроса ще има ли изобщо машинно гласуване. И ще бъдат ли законни изборите, ако няма.

„Хайде да разсъждаваме като нормални хора. Ще има 12 000 секции, в които ще може да се гласува и машинно. Все някъде ще възникне проблем. Ще спре токът. Или машинката ще откаже в някакъв момент. Резервната опция да се гласува с хартиена бюлетина продължава да съществува”, обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Политическото виждане обаче е друго.

„Това е толкова несериозно, колкото вие да ми кажете в момента: „Тръгнах да попълвам данъчна декларация, видя ми се много дълга и сложна, не можах да я попълня, но се опитах - значи съм спазил закона””, коментира Мартин Димитров от „Нова Република”.

От „Нова Република” дори заподозряха, че тупането на топката е умишлено.

„Имам впечатлението, че ГЕРБ и БСП искат да саботират машинното гласуване”, заяви Димитров.

Саботаж или не, според юристите изборите не са застрашени.

„Трябва да се спази законът. Дали ще го спазят зависи от обществената поръчка, която ЦИК ще проведе”, коментира Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Но дори тя да се провали, хартиените бюлетини били достатъчни да се отчете легитимен резултат.

„А че недоволните от този резултат ще атакуват,  сигурно ще атакуват пред Конституционния съд, но смея да твърдя, че в него са едни добри юристи и че те няма на такова основание да обявят избора за незаконен”, коментира още Пламен Киров.

От ЦИК също увериха, че никой гражданин няма да бъде лишен от правото си на глас.