Бившият образователен министър Меглена Кунева се отказа от парламента

Меглена Кунева се отказа от парламента. Бившият образователен министър няма да се бори за депутатско място, но остава в политиката. В същото време - политическите партии започнаха да разкриват водачите си на листи.

След сблъсъка на обещания, да видим и къде ще се сблъскат личностите. С уточнението - официални са листите само на БСП, тези на ГЕРБ, а и на останалите партии, все още са в проект, така че  - може да претърпят промени.

По темата

Лидерите, по традиция, ще премерят сили на столична територия. Бойко Борисов, Корнелия Нинова, както и председатели на почти всички останали партии ще се борят за гласовете в 25-ти Многомандатен избирателен район в София.

Тежък ще е сблъсъкът в Кърджали, най-вече за гласовете на малцинствата в областта. Ахмед Доган е много желан за водач на листата от симпатизанти и членове на ДПС и все още не е ясно дали ще приеме или ще се откаже. В тази листа място има и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. В директен сблъсък с тях вероятно ще се изправи бившият им председател Лютви Местан, като водач на листата на ДОСТ. 

Столица на спорта в политиката ще стане Велико Търново, където сили ще премерят зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и водачът на БСП - Весела Лечева.

Готови с водачите си са само от БСП. От ГЕРБ не бързат, но пък са традиционалисти. За това и вторият район, в който ще води Бойко Борисов е Пловдив, където ще се изправи срещу издигнатия от БСП социолог професор Иво Христов. Но може и да разнообрази с Варна. Където ще го чака Стефан Данаилов. Актьорът, на свой ред ще води със себе си в листата още изненадващи лица. Като 4-тата в подредбата на БСП за София Нона Йотова.

„Ама много смешно, че била певица. Нона Йотова е актриса, ама някой от нашите другари е пуснал лафа, че е певица, Ламбо артист”, коментира Стефан Данаилов.

Благоевград пък ще изправи стари срещу нови. На ринга от отбора на ГЕРБ ще излезе Цветан Цветанов срещу новото лице на БСП  журналистът Тома Томов. Още един журналист ще мери сили на страната на БСП в Хасково. Елена Йончева, която напусна президентството и отправи поглед към бялата сграда на жълтите павета.

Йончева ще премери силите си с бившият министър от първия кабинет на ГЕРБ - Делян Добрев. Независимите пък днес получиха последен шанс за регистрация в ЦИК. Желаещите не са малко, но пък голяма част от тях - около 14, са от така наречената мрежа от независими на Георги Кадиев, след като неговата Нормална държава не получи разрешение за регистрация.

Една изненадваща раздяла пък, пренареди очакванията за Реформаторския блок.

„Аз реших да не участвам като кандидат за народен представител на предстоящите парламентарни избори”, заяви Меглена Кунева.

Решението на Кунева идва дни след като стана ясно, че страната ни вероятно ще загуби пари по оперативната програма за образование и наука. Но отрече това да е причината. Без да каже - надява ли се да я номинират за еврокомисар. 

Повече по темата гледайте във видеото.