Намесата на Турция в българските избори е отчетлива, заяви и Кънчо Стойчев

„В основата на всичко това са интересите на Турция и Русия, интересите на България нямат нищо общо”. Така политологът Огнян Минчев коментира размяната на писма и обвинения между Ахмед Доган и Лютви Местан.

По темата

„Този ребрандинг, който тече, за фигурата на Доган, особено през последните седмици, има проста и ясна цел – съставянето след изборите на нова социално-либерална патриотична коалиция. Затова и бяха командировани патриоти при Доган, затова и сега го изкарват голям патриот”, коментира Огнян Минчев.

„Зад всяко нещо може да се търси втори и трети план”, отговори социологът Кънчо Стойчев.

Според него обаче първият план е дали има намеса на Турция в българските избори.

„Да, има. И тя не е от вчера”, заяви Стойчев. Според него целите и стремежите на политическия елит в Турция не са в интерес нито на България, нито на Европа.

„Намесата е отчетлива”, заяви Стойчев. „Оттук нататък следва въпросът: Има ли право Доган да се намесва и да заема патриотична поза? Да, всеки има такова право”, заяви Стойчев.

„Събитията, случващи се в Турция, са изключително опасни и за Европа, и особено за България. Там набира сила един режим, който може да се окаже изключително опасен. Да се окаже с едни изключително опасни, тоталитарни намерения. Като пряка последица за България – имаме набиране на скорост на една неоосманиска, неоимперска идеология, която се счита в правото си да придобие всичко, което е принадлежало на Османската империя”, допълни Огнян Минчев.

Според Кънчо Стойчев след изборите първата задача на новия парламент трябва да е да реши въпроса с влиянието на Турция в България.

„Това трябва да стане законово – гласуват хората, които са уседнали в България, плюс тези, които са в ЕС”, коментира Стойчев. 

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.