Колко опасна може да бъде болестта?

„При морбили умира 1 човек на 1000 души. При епидемията в Румъния станаха около 20 починалите от шарка, което е 1:200. Явно става дума за по-агресивен щам. Самият вирус в острата си фаза може да засегне както мозъка, така и белия дроб и да предизвика смъртоносно заболяване. Той потиска имунната система и кара човека, който го е преболедувал, да се разболява от вторични бактериални инфекции. При част от случаите се получава усложнение, което настъпва след 10 години - Подостър склерозиращ паненцефалит, което завършва летално”, заяви в студиото на „Здравей, България” доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „проф. Иван Киров”.

Изказването му бе по повод разпространението на марбили в пловдивския квартал „Столипиново”. В квартала не всички искат да имунизират децата си. До момента общият брой на пациентите, които се лекуват от заразното заболяване са седем - четири деца и две майки.

По темата

Колко души се разболяват в България?

„Тези, които се разболяват, не са ваксинирани. Ваксината е въведена през 1969 година. Хората, които са родени преди това, най-вероятно са карали това заболяване, защото то е силно заразно. Морбили е като варицела. Ние сме страна, в която няма ваксина за варицела и всяка година има 30 000 – 40 000 случая на варицела. Имунизацията обаче им създава доживотен имунитет”, каза още доц. Атанас Мангъров.

А какво да правят хората, които не са сигурни дали като малки са изкарали морбили?

„Трябва да се изследват за антитела срещу морбили. Хората, които не са сигурни, че са карали такава шарка, е добре да се ваксинират. Ако човек има две дози ваксина, получена на 12 и на 14 години, той получава доживотен имунитет срещу морбили”, отговари доц. Атанас Мангъров.

Шарката на при по-възрастните протича по-тежко – с температура, кашлица, сълзящи очи и обрив, който започва от зад ушите и се разпространява по тялото. Когато обривът изчезне, остават хиперпигментации – малки петънца, които избледняват след около седмица.

„Със сигурност се разболяваш, ако имаш досег с човек, който е заразен”, казва още доц. Атанас Мангъров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.