"Предизвиках изборите, за да успокоя държавата", заяви бившият премиер

След вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата”, заяви в „Здравей, България” бившият премиер Бойко Борисов.  

По темата

„БСП обиждат всички милиони избиратели на ГЕРБ с всички тези обиди, квалификации и неверни твърдения. Бих отговорил много остро на Корнелия Нинова, но зад нея стои друг милион хора. Имам много приятели от БСП. Ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим по средата отношенията си като хора”, коментира той.

„Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно”, заяви Борисов.

Ние предизвикахме изборите, за да успокоим държавата. Усещаше се напрежение в страната”, допълни той.

Борисов коментира малката прогнозна разлика на социологическите агенция между ГЕРБ и БСП с думите, че в България обикновено след управление „всичко живо се срива”.

Той бе помолен да коментира и темата с Турция и намесата й в изборите у нас.

„Просто това при мен нямаше да се случи. Те имаха респект. Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона”, заяви Борисов.

„Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Аз знам колко твърди и внимателни трябва да сме с този човек”, допълни той.

„БСП винаги се възползва на изборите от това, че техният електорат е проруски. По същия начин тази тема бе експлоатирана от тях и по време на президентските избори. Тогава ГЕРБ имаше много твърда позиция спрямо Русия заради анексията на Крим. Винаги съм настоявал, включително и в Брюксел, за спазване от страна на Русия на Минските споразумения. Но в същото време виждате какво става в Турция”, посочи Борисов.

„Единственият ни шанс при тази ескалация на напрежението е чрез ЕС и НАТО да се справим с предизвикателства, включително и като това с мигрантите. Виждате, че по мое време нямаше проблем с тях”, каза Борисов.

В студиото влезе и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи Борисов като началник, който се вслушва в хората си: „Той работи в екип, но трудно прощава грешки".

"За нас и за държавата е здравословно, че загубихме тези избори. Ако и президентът беше от ГЕРБ, ние щяхме да продължим да носим цялата отговорност", изтъкна бившият премиер. 

Борисов заяви, че главните му приоритети са свързани с образованието, борбата с корупцията и контрабандата, както и справянето с демографската криза.

Той обеща двойно увеличение на учителските заплати и санкции за родителите на деца, които не ходят на училище, включително спиране на социалните помощи. Също така той пое ангажимент държавата да финансира всички опити ин витро. 

Той отговори и няколко лични блиц въпроса.

С колко лева на месец живеете?

Средно с 1500.

Каква е колата, която използвате и имате ли охрана? 

Личният ми автомобил е един стар „Мерцедес” от '68-а година. Аз съм си го реставрирал.

Кога излъгахте за последно?

Лъжа на тенис.

С по една дума опишете другите лидери.

Нинова – „Харесва фантастиката, свръхамбициозна. Бъдещ диктатор”

Каракачанов – „Приятел ми е”

Симеонов – „Приятел”

Марешки -  „Мое разочарование в много посоки”

Карадайъ – „Имали сме винаги принципни и прагматични отношения”

Колко струват дрехите, с които сте облечена в момента?

Един мой костюм струва по 400-500 лева.

Кога плакахте за последно?

Плаках на погребението на Танов.

Най-доброто Ви качество?

Че съм добър и толерантен.

Най-лошото Ви качество?

Че съм добър и толерантен.

Най-голямата грешка?

Че съм добър и толерантен.

Страх ли Ви е?

Въпросът е как да преодоляваш страха. Питайте ме за годините, в които командвах пожарната, дали съм допускал някой пожарникар да влезе преди мен в огъня. 

В деня на вота следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.