Лъжат ли ни търговци и производители с играчките в хранителни продукти

Има ли опасни играчки на пазара и как да предпазим най-малките от рискове, докато играят? Това провери репортерът Георги Георгиев в „На твоя страна”. 

По темата

Как да разпознават опасните играчки, лъжат ли ни търговци и производители с тези в хранителни продукти като чипсове, царевични пръчици или прикрепени към дъвки и близалки, например? 

Оказва се, че често те се предлагат на пазара, без да се сертифицират – т.е. без да са минали проверките за безопасност на контролните органи. Това означава, че никой не гарантира за тяхната безопасност и носят рискове. Над 15% от проверените играчки не отговарят на изискванията за безопасност, сочат данните на контролните органи.

Така близо 6000 опасни играчки се изземват всеки месец от търговската мрежа или от митническите власти. 90% от играчките на пазара в Европа и у нас са внос от Китай. Точно те се оказват и най-опасни. През миналата година най-много от сигналите на европейските потребители за опасни продукти са били именно за играчки, следвани от тези за моторни превозни средства и дрехи.

Най-опасни са играчките за деца до 3 години. Те са маркирани със специален стикер и не трябва да съдържат малки парчета. Затова и тези играчки се следят под лупа от проверяващите. Проверява се внимателно за опасности. Първо - на вид, а след това и на звук. При съмнение звукът се тества в лаборатория. Нормата – 85 децибела. А ако се прескочи, играчката се изземва от пазара.

Все по-често неприятните изненади идват не от магазина за играчки, а от хранителните магазини. Там сред примамливите лакомства или чипсове се крият и играчки. В началото на годината контролните органи унищожават 60 000 играчки, предназначени за пакети със зърнени пръчици. Сега от пазара е иззета и тази запалка със сладка течност. Според правилата върху опаковката и на тези играчки трябва да има маркировка за безопасност, а ако са малки - и означение, че не трябва да достигат до деца под 3 години.

Екипът на NOVA отиде на пазар за играчки. Какво установи проверката – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.