В Одрин предупреждават за валежи и бури по високоговорители

Пороен дъжд се изсипа над Истанбул във вечерните часове. Валежът, придружен с градушка и силна буря, продължи близо 20 минути и нанесе огромни щети. Има повредени покриви, изпочупени прозорци, избухнаха пожари, реки от вода заляха пътищата, предаде БТА.

Преустановено бе движението в европейската част на мегаполиса. Летището "Ататюрк" за кратко преустанови работа, самолетите се отклоняваха към други летища.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

По темата

Един строителен кран падна върху покрива на гарата "Хайдарпаша" на азиатския бряг на мегаполиса и нарани един човек, който бе настанен в болница. От падането на крана избухна пожар, който бързо бе потушен.

Пострада и арменското гробище, намиращо се в квартала "Пангалтъ", община Шишли.От бурята се е съборила една от стените на гробищния парк. Двама души са ранени. 

От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за 20 минути са паднали 40 литра валежи на квадратен метър; 372 светкавици и гръмотевици са регистрирани по време на пороя.

Мълния порази дървен склад в квартала "Кяътхане", избухна пожар, но бе овладян от екипи на пожарната.

Екипи на центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община участваха в спасителните дейности. 6388 души с 1194 коли и 417 моторни помпи са включени в отстраняването на щетите.

През първите 5 минути на пороя в истанбулската голяма община са постъпили 250 сигнала за наводнения.

След изживения хаос в транспорта движението се възстанови. 

Днешният порой е вторият, който порази Истанбул в интервал от 10 дни. На 18 юли пороен дъжд причини силни наводнения и материални щети. 

Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа в района около ГКПП-Капъкуле.
От одринската метеорологична служба съобщиха,че на Капъкуле е валяла градушка с големина на орех.

Изпочупени били стъклата на много коли, нанесени са и други материални щети. Градушката е поразила и слънчогледовите насаждения в Одринско.

От одринската община с високоговорители предупреждават, че има опасност от нови валежи и наводнения в района на Одрин и Къркларели.

Валежът е вторият подобен за последните 10 дни. 

Видео: Ройтерс

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.