Към момента няма надвиснала заплаха срещу някоя членка на Алианса, подчерта той

Светът днес е много по-опасен, отколкото е бил преди едно поколение. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за британския вестник „Гардиън", цитирано от БГНЕС. 

България ще подкрепи Босна и Херцеговина по пътя й към ЕС и НАТО

На въпрос дали в своята 30-годишна кариера е имало по-рисково време от сегашното Столтенберг заявява, че животът днес е много по-непредсказуем и по-труден заради множеството предизвикателства, пред които човечеството е изправено по едно и също време.

„Има разпространение на оръжия за масово унищожение в Северна Корея, има терористи, несигурност, също така има и една по-нападателна Русия“, каза генералният секретар, обобщавайки, че хората сега живеят в „един по-опасен свят“.

Интервюто му идва дни преди началото на шестдневни учения на руски и беларуски войски, за които се смята, че ще са най-мащабните от края на Студената война насам. Приблизително 100 000 души военен персонал и цивилни ще извършват действия в района на Балтийско море, Западна Русия и Калининград.

Тръмп: Надявам се да не използваме военна сила срещу Северна Корея

Столтенберг подчерта, че според него към момента няма надвиснала заплаха срещу някоя държава членка на организацията и увеличаването на разходите за сигурност в отделните държави, на които и самият Тръмп неведнъж е наблягал, са довели до подсилването на Алианса като цяло.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.