Младен Иванич беше на официално посещение в нашата страна

България ще застане зад Босна и Херцеговина в опитите й да се доближи до Европейския съюз. Това стана ясно след среща между държавния глава Румен Радев и председателя на председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Двамата разговаряха на „Дондуков” 2 да продължат активното си общуване по икономически, политически и мигрантски въпроси. Те се договориха още България да се застъпи пред европейските лидери за босненското членство в Европейския съюз и НАТО.

„Ние сме единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат, въпреки че желае да бъде”, коментира след срещата Младен Иванич.

„Получаването на статут на кандидат ще бъде сторено по време на българското председателство на Европейския съвет и ние се надяваме, че България ще ни помогне с каквото е възможно”, каза още той.

 „Босна и Херцеговина може да разчита, че Западните Балкани и тяхната перспектива за членство ще бъде един от приоритетите”, съобщи президентът Румен Радев.

Преди да се срещне с държавния глава, Младен Иванич се срещна и с премиера Бойко Борисов. „ България ще остане активен застъпник за гарантиране на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз”, съобщи и Борисов.

Той изрази убеждението си, че Босна и Херцеговина ще продължи да се движи по пътя на евроатлантическата интеграция, която е единствената гаранция за сигурност в региона.

  Борисов и Иванич обсъдиха и развитието на двустранните отношения, като подчертаха големия потенциал пред тях. Посочено беше, че провеждането на съвместен бизнес форум ще разкрие възможности за партньорства, които са в интерес и на двете страни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.