Той произнесе реч при откриването на новия парламентарен сезон в Страсбург

Ключова реч с амбициозни предложения за бъдещето на Евросъюза. А част от тях ще се отразят и на Българското председателство на общността. Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер поиска страната ни да се присъедини към Шенген, а гражданите на Източна Европа да не бъдат третирани като втора категория.

“Ренесансово изказване” нарекоха някои наблюдатели отчета на Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС. Той отправи предизвикателства, които, ако се реализират, ще променят драстично облика на Европа.

Юнкер насърчава страни като нашата да съсредоточат усилията си за влизане във валутния съюз, за да се избегне Европа на две скорости.

Макрон: България е изпълнила изцяло критериите за Шенген (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Трябва да отворим Шенгенското пространство на свободно движение за България и Румъния незабавно. Ако искаме еврото да обединява, вместо да разделя континента ни, то трябва да бъде валута не само за избрана група държави. Еврото е замислено като единна валута на целия Европейски съюз”, заяви председателят на Еврапейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Комисията взе страната на източно-европейските страни в усилията им да прекратят практиката на двойни стандарти в качеството на храните.

„В съюз на равни, не може да има втора класа. Не мога да приема, че в някои части на Европа на хората се продава храна с по-ниско качество в сравнение с тази в други държави, въпреки че опаковката и марката са идентични”, категоричен бе Юнкер.

Атина поиска България да влезе в Шенген (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вече пета година Европа бележи икономически растеж, отваряйки милиони работни места и задминавайки дори Америка. Точно това, според Юнкер, е моментът, от който Евросъюзът трябва да извлече максимална полза.

„Вятърът отново е в платната на Европа. Имаме възможност в момента, но тя няма да остане отворена завинаги. Нека се възползвам от момента и да уловим вятъра в платната си”, заяви Юнкер.

Избягвайки да навлезе в темата Brexit, Юнкер предупреди Турция, че си затваря пътя за Европа като продължава с обиди към европейските лидери и затваря журналисти.

Юнкер спомена България 4 пъти в речта си и я посочи като страна на фронтовата линия на потока бежанци. Речта му беше прекъсната с много аплодисменти, но предизвика и редица критики, на които той отказа да отговаря, извинявайки се, че не му е добре. Аргумент, заради който председателят на Европарламента му препоръча да се прегледа от лекар, ако иска да изпълнява функциите си.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.