Каква е разликата?

В какви условия работят българските преподаватели? Владислава Тричкова се срещна с двама български учители, с международни признания и награди. Единият, обаче, преподава тук, в България, а другия - в Испания. Каква е разликата?

Тя е учителка в училище. Той преподава в университет.

УЧИЛИЩЕ ПОД БЛОКАДА: Кадровите проблеми в СМГ продължават (ВИДЕО)

„Преподавам история и международни отношения”, разказва Христо Костов, преподавател в Schiller International University.

Тя е печелила награди.

Нови учебници най-късно до края на септември, дотогава ще се учи онлайн

„Учител на година с награда „Неофит Рилски”, учител за месец септември в Европа за 2011 година”, казва Десислава Миленкова, начален учител в 137 СУ "Ангел Кънчев".

Той също.

ТЕСТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА: Въвеждат ранни проверки за образователни дефицити

„Дадоха ми награда за най-добър преподавател по съвременна история и най-добър по международни отношения”, добавя Христо Костов.

И тя, и той са българи. Но избрали различни изходи. Христо предпочел друга родина за дъщеря си не заради парите, а заради другата реалност.

Увеличават учителските заплати от 1 септември

Купуване на дипломи или писане на незаслужени оценки - и това няма как да се случи в Испания, твърди Христо. Разлика има и в отношението. А уважението се крие отвъд видимото.

И второкласниците ще получават символи вместо числа (ВИДЕО)

Но и за Десислава в България, и за Христо в Испания е важно едно - учениците им да са добри не само в класната стая или на студентската скамейка, но и в живота. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.