Кои са те и има ли опасност за българските пациенти?

Популярни болкоуспокояващи медикаменти – забранени в Европа. Европейската агенция по лекарствата спира продажбата на препарати, в които има парацетамол с удължено или модифицирано освобождаване. Причината - възможни рискове за здравето. Кои са те и има ли опасност за българските пациенти?

От здравното министерство обясниха за NOVA, че всъщност на българския фармацевтичен пазар подобни медикаменти няма. Освен това, се оказва, че за да влезе в сила подобно разпореждане на Европейската агенция по лекарствата – е необходима и съответната нормативна промяна. До каква степен обаче българинът прекалява с лекарствата без предписание и до какви рискове води тяхната употреба?

"ДУПКА" В БЮДЖЕТА НА НЗОК: Липсват 35 млн. лв. за лекарства

„Повечето от тези разтворими прахчета ги употребявам за настинка”, обяснява Диляна.

„Отивам направо в аптеката и си взимам каквото ми трябва”, казва Галин.

Стефан, който идва от Белгия, твърди, че подобна практика има само у нас.

Възможно ли е да има по-ниски данъци за вода, храна и лекарства?

„Ние сме задължени да покажем рецепта в Белгия. Иначе няма лекарства. Това е много стриктно правило, но виждам, че в България не е точно така”, казва Стефан.

Въпреки че у нас лекарствата без предписание са по-достъпни, с тях се злоупотребява много по-малко отколкото в Западна Европа и Щатите, твърдят лекари и фармацевти.

„Това, което наблюдавам от моите пациенти – не мисля, че се злоупотребява с болкоупоскояващи, което е голям проблем за развитите страни”, на мнение е д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

Проверяваме дали някой точи пари за лечението ни

Все повече случаи на предозиране с лекарства, в които има парацетамол с изменено освобождаване открива Шведската агенция по лекарствата. Затова експертите по лекарствена безопасност от цяла Европа искат въпросните препарати да бъдат забранени.

„В България няма подобни лекарства с удължено освобождаване на парацетамол. Има едно единствено, което съдържа и трамадол, но е със специален режим”, обяснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

От здравното министерство напомнят, обаче, че трябва да внимаваме, ако купуваме подобни препарати в чужбина. Иначе, в цяла Европа няма никаква промяна по отношение на лекарствата с нормално освобождаване на парацетамол. 

Откриха нова вреда от антибиотиците

„По принцип парацетамолът е лекарство по лекарско предписание и дозите, които са одобрени и се използват, са безопасни”, пояснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

Рискове при лекарствата с обикновен парацетамол има, ако се съчетават с алкохол. Пациентите с бъбречни заболявания също трябва да бъдат внимателни с подобни медикаменти. И лекарите, и фармацевтите напомнят, че независимо какво е лекарството без предписание, най-важно е да спазваме указаната дозировка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.