Това ще става с уникален код от Здравната каса

С уникален код можем да проверяваме, дали някой точи пари за лечението ни. Здравната каса осигурява на всеки пациент достъп до системата, така че да провери и да сигнализира в случай на нередност.

Всеки пациент у нас има електронно здравно досие още от 2013 г., но досега едва 38 000 души са се възползвали от достъпа си до системата.

Здравните власти обещават аптеки в труднодостъпните райони

Досието дава възможност да проверяваме здравния си статус, епикризите си, както и други документи, издавани от болници и практики, да се информираме за пациентските си права. И най-важното – виждаме дали някой не е злоупотребил с данните ни.

От касата обещават, че до няколко месеца пациентите ще могат да проверяват и тази информация онлайн. Засега досието включва само данни за вече извършено лечение на пациента.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Български лекари изградиха и имплантираха нова трахея

Можем да изберем и личен лекар онлайн. Системата позволява също да следим как се ползват данните ни в лечебните заведения. Иначе, кодът за достъп до досието се вади безплатно – само срещу лична карта.

Експертен съвет ще следи паралелния износ на лекарства

Ако не можем да вземем кода си лично – трябва да изпратим някого с нотариално заверено пълномощно. И още – родителите следят досието на децата си докато навършат 18 години. Ако някой е загубил уникалния си код за достъп – може да го поднови във всяка Районна здравна каса. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.