Здравната каса иска контрол по цялата верига - от изписването на медикамента до дозирането в болниците

Парите за здраве отново няма да стигнат. Според разчети, в бюджета на Здравната каса има дупка от 35 милиона лева за лекарства. Освен това от институцията твърдят, че нямат никакъв контрол как се харчат парите за медикаменти. Тази година държавата ще изхарчи над 3 милиарда лева за здраве. Но и тази година отделните проблеми на пациентите ще останат нерешени.

„Много голяма част от лекарствата си ги заплащаме”, казва Здравка Везарова.

„А как го направиха това, че примерно едно лекарство, което взимам за диабета вчера струваше 2.17 лв, а сега го вземам за 7.88 лв?”, пита възмутена Цецка Бончева.

Проверяваме дали някой точи пари за лечението ни

За да стигат предвидените пари за лекарства, трябва да се контролира как се харчат.

„В областта на лекарствата мога да кажа, че до момента според мен, не само че е слаб контролът, той липсва този контрол”, заяви Кирил Ананиев, председател на надзорния съвет на НЗОК.

А Здравната каса иска да контролира по цялата верига - от изписването на лекарството, през наличностите в аптеките и дозирането в болниците.

Възможно ли е да има по-ниски данъци за вода, храна и лекарства?

„Да видим каква е причината при определени лекари и при определени заболявания или болници да има такъв свръхразход”, закани се Кирил Ананиев, председател на надзорния съвет на НЗОК.

Опасенията на държавата, оказва се, направили впечатление и на фармацевтите.

„В последно време има доста рецепти за такива лекарства, които са доста скъпи - за около 1000 лева, над 1000 лева”, коментира магистър-фармацевтът Ангелина Петрова.

ЗАРАДИ ДУПКА В БЮДЖЕТА: Ще останат ли хиляди пациенти без лекарства?

През ноември аптеките ще дадат на пациентите лекарства, за които ще си получат парите през 2018 г. И все пак пациентите имат горчив вкус от системата на здравеопазването. От Здравната каса се надяват, че до края на годината с повече контрол и договорени отстъпки, недостигът на средства за лекарства ще се стопи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.