Депутатът от БСП съди премиера за клевета

Нито Елена Йончева, нито Бойко Борисов дойдоха на първото заседание за клевета, което депутатката от БСП води срещу премиера. Адвокат на Йончева е Георги Атанасов, а на Борисов - Марин Марковски. Йончева иска 20 000 лева от партия ГЕРБ, чийто представител е Борисов, защото премиера заявил по време на предизборна кампания през март в Бургас, че държавата е дала милиони за филмите на Йончева, докато тя е била журналист. 

Ако Йончева спечели делото, ще дари парите за благотворителност. 

Адвокатът на Йончева иска да бъдат призовани като свидетели: Къдринка Къдринова за обществената позиция и негативното отражение на деянието върху реномето на Елена Йончева;  
Иван Гарелов - за негативното отражение в професията; Емил Райнов - ще свидетелства за физиологическото отражение; Виза Недялкова - за отношението върху психическото състояние на Йончева. 

Елена Йончева съди премиера за обида и 20 000 лева

Защитата на Борисов представя 73 документа от 2004 до 2009 година, от които според адвокатите на премиера става ясно, че на Йончева са платени 690 000 лева за филмите, които е правила за БНТ. 

Защитата предоставя и договор от 29 юли 2005 г. Тогава авторска телевизия ЕООД , представлявана от Йончева, сключва договор с БНТ за всичко, което защитата на Борисов оспорва. Има счетоводни справки за удържан авансов данък на получените суми. Сумите, изплащани чрез БНТ, са от приходи, постъпили от търговски дружества с държавни дружества - "Лукойл", "Актавис", ДЗИ. Те плащали за реклама, а парите били плащани на Йончева, твърди защитата на Борисов. 

ЗАДОЧНО: Нов спор между Елена Йончева и Бойко Борисов

Защитата на Борисов обясни още, че многоуважаемите журналисти от сайта Епицентър, са цитирали думи на премиера, които той не бил казал. Сред свидетелите в полза на Борисов е пиарът на ГЕРБ Никола Николов, който ще трябва да обясни има ли Борисов facebook профил и кой е истинският му профил.

Като свидетел е призован и Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи". Той ще обясни, че е плащал пари на Йончева, а БНТ е пускало реклама. 

Елена Йончева: Заведох дело срещу Борисов, това е битка за повече морал

Харизанов и Николов сами потърсили защитата на Борисов, защото били възмутени. 

Йончева пък поискала от генералния директор на БНТ Вяра Анкова да й предостави документи колко пари й е плащала държавната телевизия, твърди още защитата на Борисов. 

Делото Йончева срещу Боросов беше отложено за 5 декември 13:30 часа, за да се произнесе съдът по доказателствата и за да бъдат разпитани свидетелите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.