Решението е взето в Мисисипи

Романът "Да убиеш присмехулник" изключен от учебната програма в американски училища.

Световноизвестният роман на американската писателка Харпър Ли "Да убиеш присмехулник" е изключен от учебната програма за осми клас от средните училища в град Билокси (щата Мисисипи), заради присъствието на "наудобни" думи в произведението.

Глад за книги в първата библиотека на открито във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Както съобщи Fox News, решението е взето на заседание на борда на Асоциацията на учебните заведения на града на 12 октомври. "Ние получихме оплаквания за книгата. В съдържанието има нещо, което кара хората да се чувстват неудобно. Можем да преподаваме и с помощта на други произведения", казва вицепрезидентът на борда на директорите Кени Холоуей. Той поясни, че романът "Да убиеш присмехулник" все още е на разположение в училищните библиотеки. "Той остава в нашите библиотеки, но в осми клас ще се чете друга книга".

"Библиотека в планината" посреща планинарите на хижа "Алеко" (ВИДЕО)

Според местния вестник "Сън Хералд", причината за изключването на книгата от учебната програма е това, че в него се среща думичката "негър", която се споменава 48 пъти. В съвременна Америка определянето на афроамериканците с това понятие е унизително.

Кои са любимите детски книги на българските звезди?

Романът "Да убиеш присмехулник" е публикуван през 1960 г. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век. Печели награда Пулицър в 1961 година, а в следващата година по книгата е направен едноименен филм.

КНИГИТЕ В УЧИЛИЩЕ: Как на децата да им бъде интересно

Сюжетът се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Обявен е за най-добрия роман на XX век от американското списание Library Journal и за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

"ТЕМАТА НА NOVA": Разходка из най-добрата библиотека в света

Историята и персонажите са донякъде базирани на живота на авторката, семейството и съседите ѝ, както и на събитията в нейния роден град в Алабама, когато тя е дете. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.