Според омбудсмана върху етикетите трябва коректно да са описани съставките на продуктите

Единен европейски орган трябва да следи за качеството на храните. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова пред президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Причината - двойният стандарт на продуктите в Източна и Западна Европа. По думите на омбудсмана, в Европа започват мащабни изследвания, които да установят дали има подвеждаща реклама и разлика в съставките на храните.

Скорошно изследване показа, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същия сок в Германия. А бебешко пюре, предлагано в страната ни, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия. Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.   

Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин

„Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Става въпрос за пазарите в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка. Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното разрешаване на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Част от лидерите бяха по-крайни. Премиерът на Унгария нарече това „хранителен геноцид”, заяви в ефира на "Здравей, България" омбудсманът Мая Манолова след среща в Братислава, където бе обсъден двойният стандарт при храните. 

Омбудсманът, Камен Донев и БЛС с петиция срещу двойния стандарт при храните

Манолова даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различно и по-ниско качество, като шунката там е с 10% по-малко месо и три пъти повече сол. 

„Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати. Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. Организаторите бяха поканили и представители на големите мултинационални компании, както и потребители. От бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите, било полезно, защото почти всички граждани били на диета”, каза още Мая Манолова.

Председателят на ЕК: Искам да няма двойни стандарти при храните

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите.

Омбудсманът даде решение на проблема: съдържанието да не е вредно за здравето и на етикета коректно да са описани съставките.

„Според мен контролът трябва да се осъществява от единен европейски орган. Настоявам за европейска гражданска инициатива с 1 милион подписа, които да накарат Европейската комисия да започне промяна в законодателството”, добави омбудсманът.

Тя коментира и бъдещите промени в Гражданско-процесуалния кодекс.

„Тази седмица те окончателно ще бъдат финализирани. Гражданите вече няма да могат да бъдат съдени без да знаят и ще могат да си платят още по време на съдебния процес. Човек вече ще може да оспорва оценката на недвижими имоти. Досега жилищата се продаваха на безценица и длъжникът оставаше винаги длъжник. В момента тази оценка не подлежи на контрол. Предложението е първоначалната оценка да може да бъде атакувана. И освен това – в публичната продан заложихме правила, така че да не може с прекалено високи или прекалено ниски оферти да се влияе върху крайната цена. Има и предложение, свързано с таксите на частните съдебни изпълнители. Утре проектът влиза в зала”, каза още омбудсманът Мая Манолова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.