Преди това изплуваха и имената на кралица Елизабет и поп звездата Боно

Имената на Мадона, Шакира и принц Чарлз изплуваха в разкритията за офшорни сметки на политици и звезди от шоубизнеса в „Парадайз пейпърс” или „Досиетата от Рая”. 

Принц Чарлз също като майка си кралица Елизабет II се оказа замесен в скандалните разкрития на “Парадайз пейпърс”, съобщи в. “Гардиън”, цитиран от „24 часа".

Британската кралица скътала милиони в офшорки

"ПАРАДАЙЗ ПЕЙПЪРС": Нови разкрития за финансите на 120 политици

Частното имение на принца получило милиони лири печалби от офшорни фондове и компании, включително и от своя дял, инвестиран във фирма на близък приятел, пазено в строга тайна. Компанията била регистрирана на Бермудските острови през 1999 г. и търгувала с въглеродни емисии, като генерирала привлекателни доходи, инвестирайки в тропически и субтропически гори. 

Финансов анализатор: Данъчният рай изчезва като функция

Изтичането на масива от 13,4 милиона документа показа как богатите стават още по-богати, като избягват плащането на високи данъци. Попиконата Мадона също се появи в досиетата.

Фамилното ѝ име Чиконе се среща, последвано от личното Мадона, като акционер в медицинска компания, регистрирана на Бермудските острови през 1998 г. Мадона купила 2000 акции в дружеството. Не е ясно защо звездата е инвестирала в медицинско дружество в данъчен рай и дали е продала акциите си, преди предприятието да затвори през 2013 г.

Водещи германски компании фигурират в офшорния списък

Колумбийската певица Шакира също фигурира в досиетата с пълното си име Шакира Исабел Мебарак Риполвява. Носителката на „Грами” е регистрирана като жител на Бахамите, въпреки че живее в Барселона. Тя е единственият акционер в компанията „Турнесол” ООД, регистрирана в Малта. „Парадайз пейпърс” разкриват, че през юни 2009 г. музикалните активи, правата върху интелектуалната собственост и търговските марки на Шакира са преместени в „Турнесол”, а активите на компанията се покачват многократно. 

"Парадайз Пейпърс": Семейството на турския премиер с офшорки в Малта

ОФШОРНИТЕ СМЕТКИ: Изплуват още имена на световни лидери

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.