Те били вложени във фондове на Каймановите и Бермудските острови

Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала около 10 млн. паунда в офшорки, съобщи Би Би Си.

Медията се позовава на отчети на Paradise Papers ("Парадайз пейпърс"), разпространени от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), базиран във Вашингтон. Организацията публикува извадки от 13,4 млн. документи за финансите на политици от редица държави.

Въпросните средства Нейно Величество спечелила от принадлежащото й херцогство Ланкастър (The Duchy of Lancaster). Там тя притежава имоти за 500 млн. паунда. От финансовата служба на херцогството твърдят, че в действията им няма нищо незаконно и инвестицията не осигурявала никакви данъчни привилегии на Елизабет Втора.

Все още не е ясно дали самата тя знае за въпросните инвестиции, направени през 2004 и 2005 г.

"ПАРАДАЙЗ ПЕЙПЪРС": Нови разкрития за финансите на 120 политици

Нашата инвестиционна стратегия се основава на препоръките на инвестиционните ни консултанти. Херцогството инвестира средства само в много уважавани инвестиционни фондове, следвайки категоричните препоръки на нашите инвестиционни консултанти", поясни цитираният от медията директор на финансовата служба на херцогството Крис Едкок.

ЩО Е ТО "ХЕРЦОГСТВО ЛАНКАСТЪР"?

Това е частен имот с площ от 18 000 хектара. Цената му възлиза на 519 млн. паунда. Основано е през 13-и век и е собственост на семейството на херцога на Ланкастър от 1265 г. насам. В продължение на стотици години херцогството носи на британския монарх приходи, извън тези, които получава от правителството.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЯТА НА КРАЛИЦАТА В ХЕРЦОГСТВОТО ВИЖТЕ ТУК

Миналата година от имота кралицата е спечелила 19.2 млн. лири нето.

Елизабет Втора не определя сама инвестиционното портфолио на херцогството. Тази задача изпълнява специален Съвет, който докладва на канцлера. Той пък винаги е министър от правителството на Великобритания. Назначава се от кралицата по съвет на министър-председателя. В момента тази роля изпълнява Патрик Маклафлин - министър на транспорта в правителството на Дейвид Камерън.

Заработи комисията за "Панамските документи" към Европарламента

През април 2016 г. ICIJ разпространи извадки от 11,5 млн. документи с данни за офшорни сметки на действащи и бивши световни лидери, видни политици, предприемачи, спортисти и мениджъри. Отчетите, наречени „Панамски документи", се базираха на изтекла информация от панамската компания Mossack Fonseca ("Моссак Фонсека"), която предоставя юридическа помощ при регистрацията на компани в офшорни зони, уточнява АФП.

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.