16 души загинаха, 18 са в болница, а 8 са изчезнали

Катастрофални наводнения в Гърция. Бури пометоха цели райони в южната ни съседка, причиниха огромни наводнения и свлачища.

Гърция е в тридневен национален траур.  Броят на загиналите е най-малко 16. 18 души са в болница, 8 са обявени за изчезнали. Напълно унищожени са над 500 къщи и магазини. Сериозно пострадала е инфраструктурата.

СНИМКИ ОТ ПРИРОДНОТО БЕДСТВИЕ ВИЖТЕ ТУК

Най-тежко пострадаха градовете Мандра, Неа Перамос и Мегара, западно от столицата Атина. Огромни потоци от кал унищожиха улици, домове и магазини, а десетки автомобили бяха отнесени от придошлите води.

ПОТОПЪТ В ГЪРЦИЯ: Жертвите се увеличават, обявиха ден на траур (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хората в най-пострадалите райони прекараха безсънна и тежка нощ. Разказват, че били събудени от прииждащата вода и калните потоци.

Мащабите на опустошенията са стряскащи. Хората са отчаяни и единственото, което очакват, е помощ от държавата.

А гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща подкрепа.

„Искам да изразя дълбоката си тъга и искрени съболезнования на близките на жертвите и да ги уверя, че ще бъдем с тях с всички възможни средства”, заяви Ципрас.

Той обеща разследване на причините за бедствието, за да не се повтаря трагедията.

И докато тепърва започва оценката на щетите, властите в Атина предприеха извънредни мерки заради продължаващите проливни дъждове.

Община Атина обяви телефон за извънредни ситуации, на който могат да се обаждат гражданите в нужда. Той е 1595 и се избира само от Гърция.

​При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.