Фирмата допуска редица нарушения, които успява умело да прикрие, и да сече безконтролно

Сигнал за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Габрово. Заместник-директорът на службата позволил на своя баща, който има частна фирма за дърводобив, да сече в държавните гори. Нещо повече - фирмата допуска редица нарушения, които успява умело да прикрие, и да сече безконтролно.

Това е част от Държавния горски фонд. Мястото – между градовете Габрово и Севлиево - отдел 357, буква Т. Сечта тук е продължила около година и е приключила преди няколко месеца. Фирмата, която печели търга, е „Узана 99” ЕАД със седалище в Габрово. Неин собственик е инженер Руси Русев – лесовъд с дългогодишен опит и стаж.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Уволниха горски шеф за незаконна сеч

Очакваният добив, само от този малък район, е в размер на 200 кубически метра дървесина от черен бор. Позволителното му е издадено от служител в Горското стопанство на Габрово и е било валидно от 30 май – 30 юни 2016 година. Фирмата обаче не успява да извърши позволената сеч и срокът е удължен - с подписа и разрешението на замесник-директора на Горското инж. Николай Русев. Съвпадението във фамилиите не е случайно. Николай Русев е син на Руси Русев – собственик на частната фирма. Така синът позволява на баща си да сече в територията на подопечното му горско стопанство.

Сезират прокуратурата за незаконна сеч в огромни размери

Правим инспекция на мястото, където бащата сече с позволението на сина си. Обхождаме района с лицензиран лесовъд. Запазваме самоличността му, по негово настояване, тъй като мъжът се притеснява за своята сигурност.

Според лесовъда видимо са отсечени повече дървета, отколкото е разрешено.

В района има разхвърляни десетки кубици дървесина, които гният и никой не прибира.

Секачи унищожиха 180 декара гора край София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Разхищението е забелязано в началото на годината от лесничеи на Горското в Габрово. Описано е в констативни протоколи и рапорти. Търсим ги за коментар, но те отказват, тъй като се притесняват, че ще бъдат уволнени. С нарушенията е запознат и тогавашния директор на горското - Красимир Илиев.

В Дирекцията по горите във Велико Търново протоколи за незаконна сеч няма. Правим проверка и в Северноцентрално държавно предприятие. Оказва се, че протоколите са там, а извършената проверка от службата е констатирала нарушения на терена. От предприятието отказаха коментар. Потърсихме ги на място в Горското, за да видим досието на сечта, в което стоят два подписа – на баща и син от двете страни на договора. Търсим рапортите и протоколите.

ЗАРАДИ СУРОВАТА ЗИМА И БЕЗРАБОТИЦАТА: Бракониери масово секат дървета

Така, без рапорти и анализи, синът удължава срока за сеч на частната фирма на баща си.

Николай Русев е от около 20 години в системата. От толкова време съществува и фирма „Узана 99” на баща му. Заместник-шефът на Горското обаче не смята, че има конфликт на интереси.

Вече бившият директор Красимир Илиев, констатирал незаконната сеч, е уволнен, след като докладва за конфликт на интереси.

12 задържани за побоя над горски служители в Баня

От месец март директор на Горското е Иваничка Иванова. Проверка в Търговския регистър показва, че тя също е имала взаимоотношения с фирма „Узана 99” – била е директор на филиала на фирмата в Севлиево.

Екипът на NOVA се сдоби в мистериозно изчезналите протоколи и рапорти, които е трябвало да прекратят незаконната сеч. Според тях фирма „Узана 99” е трябвало да бъде санкционирана, вместо да й се удължава разрешителното. На ход сега е ресорното Министерство на земеделието и храните.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.