Огромна част от горите в Симеоновградско вече липсват

Суровата зима е сред основните причини за новия бум на незаконна сеч. Дървесината за отопление се продава на черно, а бракониерството се е превърнало в доходно занимание.

По темата

Община Симеоновград притежава около 30 000 декара гори. Огромна част от тях вече липсват, защото изсичането на големи площи е ежедневие.

Масовото изсичане обикновено се прави в тъмната част на денонощието. Взима се само масивната дървесина, а малките съчки остават на място.

Една от причините за масовата сеч е безработицата в района, а санкциите - конфискуване на каруци и дърва, не стряскат бракониерите. Те не плащат съставените им актове, а властите не могат да ги принудят.

Глобите обикновено са между 50 и 150 лева, а случаите на бракониерство рядко влизат в съда. Затова и горските в Симеоновград предлагат Общинският съвет да завиши санкциите, както е в други региони, където се конфискуват и конете, освен каруците.

Актовете, съставени от общинските горски за миналата година, са едва шест. В същото време държавните горски инспектори са глобили 10 пъти повече бракониери.

Заради сигналите за незаконна сеч ще бъдат засилени и полицейските акции в района.

Репортер: Димитър Иванов

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си