В последните часове са ранени повече от 200 палестинци

Тежка нощ в Близкия Изток. Израел и Палестина си размениха ракетни удари. Три ракети бяха изстреляни по еврейската държава от Ивицата Газа. А Израел отговори с въздушни удари по позиции на "Хамас".

Общо 217 палестинци са били ранени при сблъсъците през последните часове.

Младенов: Най-лошият сценарий е конфликтът в Близкия Изток да стане религиозен

След размяната на въздушни удари, палестинските власти съобщиха, че най-малко 25 души, сред които шест деца, са били ранени. Израел отговори, че цел са били фабрика за оръжие и склад на групировката Хамас.

Заради очаквана ескалация на напрежението, Израел разположи допълнителни военни на Западния бряг. 

Протестите във Витлеем започнаха още рано сутринта в събота. Сред протестиращите имаше ранени, а властите употребиха сълзотворен глас. 

ДЕН НА ГНЯВ: Протести и сблъсъци по улиците на Йерусалим

На фона на сблъсъците, по време на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Ники Хейли заяви, че целта на Вашингтон е дълготрайно мирно споразумение между Израел и Палестина.

Пратеникът на ООН в Близкия Изток Николай Младенов пък очаква ескалацията на напрежението да продължи в следващите дни.

Най-лошият сценарий е израело-палестинският конфликт от национален да се превърне в религиозен”, коментира Младенов пред NOVA.

В следващите дни се очаква и среща на Арабската лига, а анализатори коментират, че решението й ще се окаже изключително важно за по-нататъшното развитие на ситуацията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.