Турският президент заяви, че САЩ имат "планове, свързани с Турция, Иран или Русия"

Американският военен контингент продължава да стои в Сирия, независимо от декларацията на Вашингтон, че регионът е прочистен от терористите на ДАЕШ, заяви турският президент Реджеп Ердоган на днешното заседание на парламентарната група на ПСР, цитиран от БГНЕС.

142 мирни граждани са загинали до момента в Африн

„САЩ продължават да изпращат в региона камиони с оръжия. Това означава, че САЩ имат определени планове, свързани с Турция, Иран или Русия. Но Турция докрай ще отстоява своята позиция“, отбеляза Ердоган.

Ердоган към съпартийци: Всички заедно ще отидем в Африн

Той коментира и възможните стъпки на Анкара във връзка с американските оръжейни доставки за кюрдските отряди в Сирия. „Турция ще продължи да действа по това направление или чрез провеждане на двустранни срещи, или с преговори в международните съдилища. Ще бъде дадена съответна оценка на ставащото и ще се предприемат необходимите стъпки“, посочи турският държавен глава.

Ердоган срещу Гърция: Анкара винаги ще застава зад Македония

В късния следобед днес стана ясно, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър в близките дни ще посетят Турция. Според дипломатически източници, цитирани от Анадолската агенция, в момента визитите са в процес на подготовка. Тилърсън ще пристигне в Анкара през следващата седмица, а Макмастър – в края на тази.

РЕЛИГИОЗЕН ОРГАН НА ТУРЦИЯ: Който яде и пие с лява ръка, е демон

Миналата година Тилърсън два пъти посети Турция – на 30 март той беше в турската столица, а на 10 юли в Истанбул. Очаква се двамата да отправят послания за Сирия, да определят политиката на САЩ спрямо тази страна и да ремонтират разпада в отношенията с Турция, задълбочен поради операцията в Африн, пише в коментара си в „Хюрриет“ Джансу Чамлъбел.

Ердоган и папа Франциск обсъдиха статута на Ерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според нея вероятно двамата, които са ключови фигури в управлението на Доналд Тръмп, ще поставят на масата на преговорите формули за ограничаване на обхвата на турската военна операция „Маслониво клонка“, след като Анкара обяви, че тя ще продължи и до Манбидж. Съветникът по националната сигурност Макмастър е един от генералите в конфликтите в Ирак и Афганистан, а днес е един от ключовите лидери в американската външна политика. Той е и човекът, който седмица преди миналогодишната визита на Ердоган във Вашингтон прие главнокомандващия Хулуси Акар, ръководителя на разузнаването Хакан Фидан и говорителя на турския президент Ибрахим Калън в Белия дом, и ги информира за решението за американските оръжейни доставки, предназначени за кюрдските отряди, за операцията в Ракка.

Нидерландия изтегля посланика си от Турция

Отново той опита да нормализира възникналото напрежение след телефонния разговор на Тръмп и Ердоган през януари т.г. Три дни по-късно той разговаря с Ибрахим Калън, съгласи се, че между двете държави няма координация и даде дума, че оръжейните доставки се прекратяват. На 13 февруари Макмастър ще пристигне в Истанбул, но все още няма яснота дали Ердоган ще го приеме. Според информацията на „Хюрриет“ САЩ са настоявали двете посещения да се състоят в една и съща седмица. Тилърсън ще посети Турция за трети път в рамките на една година. Той ще пристигне в Анкара като гост на външния министър Мевлют Чавушоглу, но е по-вероятно да бъде приет от президента.

Турция към САЩ: Спрете да подкрепяте кюрдите или рискувате конфликт (ВИДЕО)

През последните седмици Тилърсън и турският му колега Чавушоглу проведоха множество лични срещи. Именно Тилърсън предложи ограничаването на операцията в Африн до 30-километровата зона за безопасност. От приоритетна важност за Анкара е администрацията на Тръмп да спази обещанията си за прекратяване на доставките на тежко въоръжение за кюрдските отряди от сирийското крило на ПКК и да изтегли обратно предишните. След като Анкара публично обяви негативната си реакция по повод позицията на САЩ за зоната за безопасност, Държавният департамент трябваше да декларира, че искането за ограничен периметър не е официално предложение.

Тръмп поиска от Ердоган да ограничи операцията срещу кюрдите в Сирия

Въпреки това както двамата американски дипломати, така и военните части запазват правото си на преговори и пазарлъци за териториалния обхват на „Маслинова клонка“ и за сроковете на операцията. Сега се очаква Макмастър и Тилърсън да поставят на обсъждане в Турция формули, изработени в САЩ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.