Турция иска САЩ да преразгледа подкрепата си за сирийските кюрди

Турция призова САЩ в четвъртък да спре помощта си за бойците от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ или рискуват конфликт с турските сили в Сирия. Това са едни от най-силните коментари досега за евентуален сблъсък между съюзниците в рамките на НАТО. Те бяха направени от заместник министър-председателят на Турция Бекир Боздаг в интервю пред турската телевизия A Haber, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Турция: В отношенията със САЩ има "загуба на доверие"

От американската агенция коментират, че думите на турския вицепремиер показват нарастващото напрежение в двустранните отношения между Вашингтон и Анкара, шест дни след началото на турската военна операция „Маслинова клонка“ в северозападна Сирия. Турция отвори нов фронт в многостранната сирийска война, за да ликвидира кюрдските сирийски „Отряди за народна самоотбрана“ в района Африн, тъй като възприема организацията за издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и съответно за заплаха за националната си сигурност.

Тръмп поиска от Ердоган да ограничи операцията срещу кюрдите в Сирия

Евентуални действия на турската армия в района на Манбидж, част от контролираната от кюрдите сирийска територия, намираща се на около 100 км източно от Африн, може да застраши плановете на САЩ да стабилизира североизточна Сирия и да доведе Анкара и Вашингтон до директен военен конфликт, тъй като там са разположени американски военнослужещи.

Турция към САЩ: Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя (ВИДЕО)

„Тези, които подкрепят терористични организации, ще станат мишена в тази битка“, заяви Боздаг. „САЩ трябва да преразгледат политиката си на подкрепа за тези терористи и да изтеглят войниците си от района, така че да избегнат конфликт с Турция“, добави турският вицепремиер, който изпълнява също длъжността на говорител на правителството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.