Какви са аргументите "за" и "против"

Европарламентът прие резолюцията, с която призовава ЕК да извърши цялостна оценка дали е необходима промяна на директивата, която регламентира смяната на зимното с лятно часово време в ЕС. 

Евродепутатите обсъждат дали да отпадне лятното часове време

Смяната на времето доведе до спорове между депутатите. Срещу лятното часово са страни от Северна Европа, където през лятото денят се удължава до късни часове, докато южните страни, по-близки до Екватора като Гърция и Италия например, намират предимства. Проучванията и мненията обаче са доста противоречиви.

Какво печелим и какво губим от смяната на времето?

Евродепутатите смятат, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Идеята за преместване на стрелките идва преди век във Великобритания и за по-пълноценно ползване на дневната светлина. Европа въвежда смяна на часовника през 70-те години, за да пести енергия. По-голямата част от евродепутатите днес обаче са на мнение, че предимствата от местенето на стрелките са несъществени.

Най-накрая разкриха тайната на здравия сън

Според привържениците на лятното часово време именно благодарение на превъртането на часовника намалявала престъпността и имало повече време за дейност на открито. Предимства имало и за транспортния бизнес заради сигурността на пътищата при по-голяма видимост.

Какво печелим и какво губим от смяната на времето?

Евродепутатите призовават ЕК да направи задълбочена оценка и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия на режима.

Смяната на часовото време се прилага в 60 страни по света.

Корепосндент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес