На много места се организираха специални тържества

Светът посрещна лунната Нова година. На много места се организираха специални тържества. 

КАК ХОРАТА ПО СВЕТА ПОСРЕЩНАХА ЛУННАТА НОВА ГОДИНА ВИЖТЕ ТУК

Според китайския зодиак 2018 година е Годината на земното куче. То е символ на консерватизъм и гадателите предупреждават за финансови проблеми, природни бедствия и конфликти. 

Това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества. Милиони жители на страната ще прекосят страната със самолет, влак или автомобил, за да бъдат с близките си. Милиони пък пътуват в чужбина.

Панди в китайски зоопарк получиха подаръци за Нова година (ВИДЕО)

В празничния ден китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“, в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет.

Семействата често прекарват вечерта пред телевизора, проследявайки празничната гала "Пролетен фестивал" с участието на куп знаменитости. През последните години обаче шоуто губи част от блясъка заради понижената гледаемост.

За китайската Нова година: Шоу в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Честванията за Новата година трябва да са шумни. Обикновено китайците денонощно палят фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година. Тази година обаче е по-спокойна, тъй като в някои от най-големите градове на Китай, сред които столицата Пекин и Шанхай, фойерверките бяха забранени.

Фойерверките тази година бяха отменени и в Хонконг заради автобусната катастрофа с 19 загинали в събота. 

Поднасяните на трапезата новогодишни блюда варират според региона. За северната част на Китай например са характерни кнедлите. В района на Шанхай хората се стремят към максимално кулинарно разнообразие, за да привлекат благосъстояние.

 

На втория и третия ден от Новата година семействата посещават близките си. Разговорите на тема дом, работа, семейно положение, са насочени предимно към младите хора. През последните години обаче се наблюдава тенденция по-младото поколение, и по-специално градското, да пътува в чужбина за празниците, вместо да посреща Новата година в семейния дом.

В другите страни от Югоизточна Азия

В Тайпе президентът Цай Ингвен призова хората да останат позитивно настроени, седмица след силното земетресение, което отне поне 17 човешки живота и рани стотици. 

В Тайланд червеният цвят, който носи благоденствие за новата година, отново се завърна след траура заради смъртта на крал Пумипон Адулядет.

Улиците в Сингапур бяха украсени с ръчно изработени фенери, а на плуваща платформа в реката беше организиран пазар на храни с екзотични деликатеси. Кулминацията на празника бяха фойерверките.

В Малайзия също празнуваха с фойерверки и с известния танц на лъва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.