Проучването на вредните навици при храненето е продължило 5 години

Храната, подложена на дълга термична обработка, води до рак. Това са част от изводите на мащабно проучване, направено от френски и бразилски учени. Твърде обработената термично храна не е единственият виновник. В съчетание с пушене и липса на спорт рискът от рак се увеличава с 11%.

Кои храни предпазват от рак?

Проучването на учените е проведено за период от 5 години. Обхванало е 100 000 французи, като са изследвани над 3300 храни. За проучвания период от изследваните хора 2200 са заболели от рак. Сред причините са високият процент на термично обработена храна.

Хамбургер, пържени картофки, газирани напитки. Преди 5 години за 11 дни  Илина се храни само с бърза храна.

„Идеята беше да видя дали ще има промяна преди и след и най-вече дали ще напълнея”, разказва тя.

Експериментът я изненадва.

„Нямаше почти никаква разлика, даже изследванията след това бяха една идея по-добре от тези в началото на експеримента. Крайният резултат беше добро здраве и отслабване с 5 кг”, споделя Илина.

Защо 30% от българските деца са с наднормено тегло?

Тогава тя е на 26 години. Движи се и не пуши. Именно тези фактори са причината бързата храна да не й се отрази пагубно. Според един от най-добрите диетолози  само храната не може да ни разболее.

„В крайна сметка храненето е експресия, показва нашия начин на живот. Дори в самото проучване изследваните групи хора са разделени на такива, които имат нормално тегло, наднормено, затлъстяване, пушачи, непушачи , спортуващи, неспортуващи, консумиращи най-вече пресни плодове и зеленчуци и се оказва всъщност, че точно хората, които пушат, не спортуват ядат и повече ултрапреработена храна”, обясни диетологът Мария НИколова.

Смяната на хранителните навици обаче спасява Яна. Благодарение на новия режим тя спира тежките лекарства, които взима заради диагноза "Хашимото" и подобрява психичното състояние на своя син. След промяната в храната Иван ходи на училище, а според експертите важното е да имаме мяра. Един чипс няма да ни убие, но трябва да спрем цигарите и да спортуваме.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.