Вижте какво трябва да ядем, за да не боледуваме

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщиха БТА и в. "Дейли телеграф".

Кои са храните - оръжия срещу грипа? (ВИДЕО)

Съдържащият се в лука и чесъна алицин се свързва с токсините, които предизвикват рак, и способства за тяхното извеждане, обясни диетологът Торал Шах. 

В доматите има ликопен, който предпазва от рак на простатата, като обезврежда свободните радикали.

Съединения в горските плодове блокират активността на протеините, които предизвикват неконтролирано делене на клетките. 

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическото здраве на малките деца

Гъбите стимулират активността на имунната система, а магданозът блокира образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан. 

Храната с много животински мазнини предразполага към някои видове рак, например на червата, млечната жлеза, простатата и белите дробове. Един от рисковите фактори е наднорменото тегло. Затлъстяването е причина за 14 процента от смъртните случаи от ракови заболявания при мъжете и 20 процента при жените.

Защо 30% от българските деца са с наднормено тегло?

Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80 процента. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.