Какво съветват специалистите, за да променим двигателна си активност?

Около 30 процента от децата в ученическа възраст са затлъстели, сочат данните на най-новото изследване за наднорменото тегло. Данните са за Югоизточна Европа и България е част от този проблем. Той води след себе си проблеми със сърцето в по-късна възраст, затова сме и в горната част на таблиците по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти.

Кои са най-честите грешки в борбата с тлъстото коремче?

„Всички сме разтревожени от тази статистика. Тя изглежда много негативна. Въпреки това аз съм оптимист и вярвам, че можем да ги коригираме”, заяви в студиото на „Събуди се” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. И добави, че към проблемите с наднорменото тегло могат да се добавят ниска двигателна активност, както и прекомерно гледане на телевизия.

„Едно дете до 7-годишна възраст не трябва да прекарва повече от 40 минути пред екрана. От 7 до 10 години – около час. Между 10 и 14 години не повече от час и половина, а за всички нас – не повече от 2 часа”, добави проф. Донка Байкова.

„Родителите трябва да дават пример на децата си, защото те не толкова слушат, колкото подражават”, коментира волейболистът Евгени Иванов.

Колко калории ще изгорите, ако ходите на работа с колело?

„Залага се все повече на умствената дейност – децата да учат езици или допълнителни курсове, с които да придобиват допълнителни знания и умения, от което се намалява стимулацията на физическа активност. След това, когато родителите имат нужда от уединение, те търсят съзнателно или несъзнателно децата да бъдат по-притихнали. И сякаш, искайки да не бъдат толкова шумни, позволяват да гледат твърде много филми”, коментира психологът Магдалена Ангелова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.