Натрупването на мазнини в коремната област е най-опасното

Затлъстялото коремче е изключително упорито за преборване. Натрупването на мазнини в коремната област е най-опасното. Защо ни е толкова трудно да се преборим с него обаче? Отговорът дават британски специалисти, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Според тях най-вероятно допускаме съществени грешки в борбата с „биреното” коремче. А ето и кои са най-честите:

Увеличава се затлъстяването сред децата

Прекалена консумация на захар

Плодовете и зеленчуците без съмнение са полезни за здравето, но понякога могат да доведат до натрупване на излишно тегло заради високото съдържание на естествени захари в тях. Освен това често в нискомаслените продукти се съдържат повишени количества добавена захар, така че е препоръчително да четем внимателно етикетите на храните. Уверете се, че не включвате в менюто си изобилие от добавена захар и че съблюдавате размерите на порциите, съветват специалистите.

40% от случаите на рак в САЩ се дължат на наднормено тегло

Прекомерен стрес

Когато човек е под напрежение, се отделя стресовият хормон кортизол, който може да доведе до натрупването на повече мазнини в коремната област. Поради тази причина експертите препоръчват да отделяме време за разпускане през деня, например 10 минути йога или медитация.

Отспиването през уикенда помага за отслабване

Недоспиване

Липсата на достатъчно сън - между седем и девет часа през нощта, може да повлияе негативно върху отслабването. Причината е, че в резултат на недоспиване се повишават нивата на хормоните на глада и намаляват тези на хормоните, които ни карат да се чувстваме сити.

Недостатъчна консумация на протеини

Протеините осигуряват по-продължително усещане за ситост и са отлични съюзници в борбата срещу излишното тегло. Те допринасят за изграждането на мускулни тъкани. Известно е, че колкото повече мускули имаме, толкова по-лесно изгаряме мазнините.

СЗО: Гръцките младежи са най-затлъстели в Европа

Неправилни тренировки

Фокусирането само върху коремната област няма да ни осигури осанката на мечтите. Експертите препоръчват на желаещите да отслабнат да насочат вниманието си към цялото тяло.

Затлъстяването е основна причина за съкращаване на живота

Прекомерни тренировки

Прекаляването с тренировките може повече да навреди, отколкото да помогне за отслабване. Човешкото тяло се нуждае от здравословен баланс между тренировка и почивка. Прекаляването с упражнения пречи на тялото да се отърве от излишните мазнини. Тренировките без почивка оказват влияние върху стресовия хормон кортизол и съответно до натрупване на повече мазнини в коремната област.

Защо е трудно да отслабнем с напредването на възрастта?

Ударна диета

Здравословното хранене и промените в начина на живот са препоръчителни за хората, които искат да отслабнат. Ударните диети обаче не са най-добрият съюзник. Приемът на твърде малко калории по-скоро вреди, отколкото помага. Ако ограничим драстично калорийния прием, тялото влиза в режим на гладуване. В резултат на това се забавя метаболизмът и отслабването става по-трудно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.