Фигурката е на близо 30 000 години и е шедьовър на палеолитното изкуство

От Facebook се извиниха, след като наскоро цензурираха изображението на Вилендорфската Венера, фигурка от палеолита на 30 хиляди години, предаде БТА.

„Извиняваме се за допуснатата грешка", съобщиха от социалната мрежа.

Facebook цензурира снимка на Вилендорфската Венера

Статуетката, изобразяваща гола женска фигура с пищни форми, е открита в австрийското селище Вилендорф в началото на 20-и век. Става въпрос за най-популярното в света праисторическо изображение на жена, поясниха от музея.

Facebook обаче премахна изображението от послание, постнато в края на декември м.г. от активистката в областта на италианското изкуство Лаура Гианда. С това бе потвърдена информация на специализираното издание „Арт нюзпейпър”.

„Смятаме, че археологическа находка и по-специално подобна икона не трябва да бъде забранена във Facebook, както и което да е друго произведение на изкуството", отбелязаха от музея.

„Няма никаква причина Природонаучният музей във Виена да покрие с нещо Вилендорфската Венера и да скрие голотата й, независимо дали в помещенията му или в социалните мрежи", възнегодува директорът му Кристиан Кьоберл. Той увери, че не е чул някой да е бил скандализиран, когато видял творбата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.