На някои места хората се готвят за евакуация

Опасно високи води в цялата страна. На север е обявена втора степен от плана за защита от бедствия заради прииждащите води на Дунав. На юг десетки хора в Бургаско се готвят за евакуация, заради преливаща река.

ВИСОКИ ВОДИ: Каква е ситуацията по поречието на р. Арда?

Жителите на средецкото  Дебелт се готвят за евакуация. Причината е повишеното ниво на р. Средецка, което е достигнало критични стойности още от началото на месеца. Реката е излязла от коритото си и водите й са достигнали до дворовете на няколко къщи.

Преди три години водата заляла къщите в Дебелт. Затова сега хората, близо до коритото й ,живеят в страх.  Нели Петкова, която е пенсионирана учителка все още не може да възстанови дома си и затова е в паника при всеки дъжд.  Дворът на съседната къща вече е под вода. Хората поставили чували с пясък пред вратата на дома си, за да спре очаквана приливна вълна.

ГОТОВИ ЗА ЕВАКУАЦИЯ: Жителите на карнобатско село живеят в страх от наводнение

„Нямаме такава информация за язовири за скъсани. Значи, ако има такива веднага се подава при нас информация”, заяви мл.инсп. Пламен Петков от РЗПАБ – Средец. Той добави, че ако продължат валежите може да има опасност за хората.

Затова в Дебелт хората са предупредени да са готови за евакуация през нощта. Тази нощ хората ще се молят да не се оправдаят синоптичните прогнози за силен дъжд. А водата вече почти е стигнала до главния път, свързващ селото със Средец.

Очаква се рязко покачване на нивото на Дунав

Такава е обстановката и в Бургаско. Край Дунав пък има денонощно наблюдение на реката. Тази сутрин нивото на река Дунав при Лом и Видин надхвърли седем метра и половина. Първата предпазна дига започва да се изгражда при ниво 850 сантиметра.

"Още само метър остава да се вдигне нивото на река Дунав при Лом, когато тук на това място ще започне изграждането на временни диги."

150 са опасните язовири в страната (ВИДЕО)

Заради високото ниво на водата в Лом въведоха втора степен - защита от наводнения и започват денонощно наблюдение на дигите, които са около 13 километра.

 „Общината на този етап има готовност за изграждане на дигите, имаме запаси от чували с пясък и инертни материали и стоманобетонни блокове в района на пристанището”, заяви Борислав Борисов от кризисния щаб в Лом.

Кабинетът се събира извънредно заради наводненията в Северозапада

Пристанището в Лом, което е най- ниската точка на града, спира работа при ниво на водата от 820 сантиметра. Прогнозите за близките дни са нивото на реката да продължи да се повишава, но леко.

"В момента от "Железни врата" изпускат с 9 хил. куб. метра в час...притеснително става след 13,500,” каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Николай Николов.

Високи води и по поречието на река Арда. До преливането на язовирите по каскадата остават сантиметри.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Язовир "Рогозен" е под 24-часово наблюдение

 Областният управител на Кърджали обясни по-рано пред NOVA, че водата в язовира спада. Дори при евентуални валежи преливниците да заработят, няма нищо притеснително, защото това им е основната функция. Нормално е за този период на годината язовирите да са пълни.

„За последните две седмици се е вдигнала с 3-4 метра. В началото на месеца беше до сателитната чиния, днеска може да видите до къде е”, казва Иван Георгиев. Иван работи в кораб ресторант в язовир Кърджали. Всеки ден добавя нови дъски, по които идват клиентите, защото водата се вдига. Въпреки че до преливния ръб на язовира остават сантиметри, според  властите опасност няма.

СЛЕД ВАЛЕЖИТЕ: Каква е обстановката в района на София?

„Тези съоръжения, които са зад нас, преливниците, дори не са пуснати, а и като са пуснати, това не създава някаква опасност”, каза областният управител на Кърджали, Никола Чанев.

За кратко вчера е преливал следващият язовир от каскадата – „Студен кладенец”, но това било нормално за този сезон.

„Там има може би 10-15 см до преливен ръб, продължава да спада обаче нивото на Студен кладенец. Вчера бяха пуснати две от турбините, но вече няма необходимост от тях”, добави областният управител

Остава в сила бедственото положение в Смолян

В Кърджали не се притесняват, защото коритото на реката имало достатъчно обем. Важно е да кажем, че по поречието на Арда дори и при изключително високи води няма сериозна опасност за населените места. Водата след последния язовир – „Ивайловград” се отича в Гърция.

Репортери: Димитър Иванов, Цеца Алексова, Биляна Борисова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.