Ще отговаря на въпроси, свързани с личните данни на потребителите на Facebook

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг ще говори пред Конгреса на САЩ на 12 април, съобщи във вторник агенция "Блумбърг", цитирана от БГНЕС. 

Информацията е потвърдена от източник в американския парламент, както и от представител на компанията. По-рано телевиция Си Ен Ен съобщи, че Facebook подготвя стратегия, към която ще се придължа Зукърбърг по време на изказването си.

Марк Зукърбърг e поканен да говори пред британски депутати

Миналата седмица депутати от британския парламент поискаха да разговарят лично с Марк Зукърбърг по въпроси, свързани с личните данни на потребителите в социалната мрежа. Зукърбърг бе предложил да изпрати свои заместници.

Преди това представител на Facebook разкри, че компанията работи с регулатори в целия свят, чрез които да разбере колко хора от всяка страна са засегнати от скандала с използването на лични данни на потребители на социалната мрежа за политически цели от британска компания.

СКАНДАЛЪТ С FACEBOOK: Участват ли социалните мрежи в политически игри?

„До момента можем да потвърдим, че около един процент от цялото глобално сваляне на приложението е било от потребители в ЕС, включително Великобритания”, бе признал представителят.

Покрай скандала на светло излязоха и доказателства за други мръсни ризи на електронния шпионаж на хората през интернет. Така например стана известно, че Facebook е крадял личните данни на своите потребители дори и чрез игрите. Това твърди бившият мениджър на компанията Санди Паракилас, добавяйки, че профилите в социалната мрежа представляват "стоки, които ежедневно се продават".

Как да разберете какво точно знае Facebook за вас

Паракилас е работил във Facebook от 2011 до 2012 г. Той е отговарял за спазването на правилата за защита на данните потребителите. В интервю за "Вашингтон пост“ специалистът споделя, че по това време не се е безпокоял чак толкова много за защитата на личните данни, но аферата с "Кеймбридж Аналитика“ го е подканила да говори по случая.

Според него, данни за клиентите са "крадени" и чрез големия брой популярни игри на Facebook, включително "Кенди краш“ и "Фармвил“.

Паракилас разкрива, че всеки път, когато потребител приеме приложение чрез Facebook, се появява "прозорец", в който се иска разрешение за достъп до данните му. Става дума за данни, които са публични на всеки профил, като име и фамилия, снимки, лайкове и т.н., но приложението получавала и достъп до информация, които потребителят съхранява като тайна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.