Мрежата има плашещо много информация за всеки

След последния огромен скандал около Facebook, при който стана ясно, че данни на 50 млн. потребители са били манипулирани и използвани с политическа цел, се чуха множество призиви за изтриване на профилите в социалната мрежа.

Истината е, че Facebook знае плашещо голямо количество лична информация за нас, пише Еxpert.bg. Целият бизнес на социалната мрежа лежи върху следенето на това какво правят потребителите в мрежата и в интернет и ползването му за реклама.

СКАНДАЛЪТ С FACEBOOK: Участват ли социалните мрежи в политически игри?

Има обаче начин да разберете какво и колко знае сайтът за вас. Ето как:

Влезте във Facebook, натиснете малката стрелка в горния десен ъгъл и отидете на Settings, после на Ads и след това на Your ad preferences.

По принцип Facebook следи и запаметява всичко, което "харесвате", както и какво правите изобщо в интернет. Получава информация и от мобилните приложения, които ползвате, ако на телефона си имате и някое от нейните (Facebook, Messenger, Instagram и др.).

Шефът на сигурността във Facebook подаде оставка

На категорията Your ad preferences вероятно ще видите доста информация, ако имате профил от много време насам. След като сканира всичко, което правите онлайн, Facebook ви изгражда профил, който можете да видите на Your categories. Там е вашата информация, която сайтът споделя с рекламодателите. Така им позволява да таргетират определени групи хора с продуктите и услугите си.

Имате възможност да зачерквате информация от този профил, но не е много ясно какво влияние ще има това върху рекламите, които ви се показват, включително политически. Въпросната информация така или иначе вече е отчетена.

Мария Габриел пред АФП: Брюксел работи върху общоевропейски план срещу фалшивите новини в мрежата

Имайте предвид, че Facebook следи и локацията ви, когато се логвате от телефона си, като прави това и чрез Instagram (приложение, което купи преди години).

Единственият начин да накарате Facebook да НЕ ви следи изобщо е да спрете да използвате всичките му услуги, включително приложенията. Ползването на социалната мрежа е безплатно именно защото тя се издържа чрез рекламодателите, но последните разкрития сочат, че сигурността на потребителите е заложена на карта. Затова е добре да внимавате какво правите онлайн, ако не искате да разкривате твърде много за себе си.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.