Според Спас Иванов онлайн активността спомага за направата на точен профил на потребителя

Няма начин да се предпазим от манипулациите, които се извършват чрез социалните мрежи”, Това каза в ефира на „Здравей, България” експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Той обясни, че чрез коментарите и лайковете във Facebook, например, може да се изготви много точен профил на потребителя.

Шефът на сигурността във Facebook подаде оставка

Тази социална мрежа събира всякакви данни - за IP-адреси, от които сме се логвали, за това кои телефони с инсталирано приложение „спят” един и до друг”, каза Иванов.

Той предупреди, че устройства като смарт часовниците могат да събират дори биометрични данни за притежателя си. Един от начините за това е като се измерва пулсът на човека при прочитането на дадена новина. Така също може да се съставят профили.

За да се продават, дори и по-скъпо, продукти чрез реклами, трябва да има точни данни на потенциалните потребители. Така те могат и да се манипулират”, каза още експертът.

Белгия заплаши Facebook с глоба от 100 млн. евро заради следене

Манипулации преди избори се извършвали и чрез спускане на определена информация за дадена партия или политик. Така към тях се насочвало вниманието главно на хората, които не са решили за кого да дадат гласа си.

Фалшивите новини също били инструмент за манипулация.

Хората, които плащат за използването на тези методи, не извършват престъпление”, каза още Иванов.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.