По-рано днес Великобритания разкритикува "извратения" призив на Москва за съвместно разследване

Русия поиска Службата за сигурност на ООН да се срещне във връзка с отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал. Това заяви представителят на страната в ООН, цитиран от БГНЕС. Василий Небезня каза, че Русия е поискала среща в четвъртък от 19:00 по Гринуич след нападките от страна на британското правителство, че Москва стои зад атаката.

Лондон: Предложението на Русия за съвместно разследване е „извратено“

По-рано днес се проведе срещата на Организацията за забрана на химическите оръжия, на която Великобритания разкритикува жестоко "извратения" призив на Москва за съвместно разследване на отравянето на бивш руски двоен агент. "Предложението на Русия за съвместно британско/руско разследване относно инцидента в Солсбъри е извратено. Това е диверсионна тактика", каза в Туитър британската делегация в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

Радев за Скрипал: За следващи стъпки трябват безспорни доказателства

Малко след това руският президент Владимир Путин заяви: „Ние очакваме, че здравият разум ще надделее, и че този случай няма да е причината за щетите, които виждаме напоследък върху международните взаимоотношения”.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова пък попита Великобритания:„Къде са животните и в какво състояние са? Защо британската страна още не е споменала нищо за тях? Говорим за живи същества и ако се използват токсични агенти тези същества вероятно са страдали”, добави Захарова. „Ние имаме достоверна информация, че Скрипал са имали домашни любимци в къщата си”, съобщи Захарова по време на брифинг. „Това е пряко свързано със случая, особено ако говорим за атака с химическо оръжие. Има доста улики, че отравянето им се е случило в дома им”, допълни тя.

Извънредна среща на Организацията за забрана на химическите оръжия

Случаят Скрипал започна на 4 март, когато бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и неговата дъщеря Юлия бяха изложени на въздействието на невропаралитичен газ. От Лондон твърдят, че той е разработен в Русия и на тази основа се заключи, че Москва е отговорна за случилото се. Руската страна категорично отхвърли тези спекулации, посочвайки, че програмата за разработването на подобен вид газ не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.

Путин: "Новичок" може да се произвежда в 20 страни по света

Великобритания изгони 23 руски дипломати и предприе други антируски мерки, след което Москва отговори, изгонвайки същия брой служители на британското посолство. Русия също така затвори генералното консулство на Нейно Величество Елизабет II в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в РФ.

Изпълкомът на Организацията за забрана на химическите оръжия се събра в Хага, по настояванена Кремъл. И след гласуване отхвърли искането на Русия да стане част от разследването. 

"Надявам, че накрая ще дойде момента, в който здравият разум ще наделее и международните отношения ще престанат а понасят ударите, които им бяха нанесени напоследък", заяви Владимир Путин.

"Днес в Хага видяхме още един циничен ход на Русия. Те свикаха Изпълкома, преди Организацията да е завършила помощта, която им поиска Великобритания. Целта им е да объркат хората и да забавят процеса. За да мине резолюцията която предложиха, трябваха 28 гласа. Получиха 6. Мисля, че това е ясен знак от международната общност", каза от своя страна британският зам.-посланик в Холандия, Ник Хийт.

 

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.