Митрополит Антоний даде част от него и на Македонската православна църква

Благодатният огън от Йерусалим пристигна у нас малко след 19 часа. Правителственият „Фалкон” с църковната делегация кацна на летище София. Най-младият митрополит у нас, 40-годишният Антоний донесе свещения огън.

Македонският митрополит Иларион: Българската църква ни подаде ръка

Свещеници от цялата страна запалиха фенери и свещи от 4-те фенера с благодатния огън от Йерусалим. От София той ще стигне до храмовете в цялата страна. За първи път България дава от свещения огън на Македонската православна църква.

Към 23 и 30 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в катедралата „Свети Александър Невски”.

Митрополит Антоний разказа, че от 2005-та година, когато за пръв път огънят е донесен в България, всяка година делегация от Светия Синод отива в Йерусалим.

Благодатният огън пристигна в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Влизайки в Стария град, в Храма на Възкресението, където изчакваме в молитва светейшия йерусалимски патриарх Теофил да влезе и да измоли за поредна година от Бога, да слезе този благодатен огън”, разказа най-младият ни митрополит.

„Тази година по график, като по чудо успяхме дори малко по-бързо да дойдем в България с този благодатен огън. Огънят много бързо слезе тази година – в 13:50 йерусалимският патриарх влезе в Гроба Господен и в 14:15 вече благодатният огън беше слязъл”, каза владиката.

„Цялата атмосфера освен, че е пропита с тази молитвена еуфория, просто благодатта на Светия Дух и Божията любов и милост, която се чувства на това място е неописуема”, подчерта той.

Българите в Париж и Истанбул посрещнаха Великден

Тази година за пръв път се случи и нещо друго – Македонската православна църква взе от благодатния огън от Българската православна църква.

„Посрещнахме на летището представители на Македонската църква – митрополит Иларион на град Щип, който е пратеник на архиепископ Стефан, главата на МПЦ. Дадохме частица от благодатния огън, който да бъде занесен на вярващите в Македония. Това е един акт на решението на Светия Синод, което бе взето, за да поеме протегната ръка на МПЦ за съдействие за уреждане на статута й, т.е. вдигане на схизмата”, каза той.

Владиката каза, че има възможност БПЦ да си навлече гнева на други православни църкви, но въпреки това Светият Синод действа според канона и не върши нищо еднозначно.

“Без багаж“ на Великден с индианците в Уахака

Датата 7-ми април 2018-та година ще остане в историята. Историята на Македония, написана от българи. Огънят бе предаден от българския митрополит Антоний на щипския митрополит Иларион.

„Давайки този огън искаме да намалим скръбта на този народ, който живее дълги години в една духовна изолация, и естествено както е и решението на Светия Синод , можем и да поставим началото на добри преговори за вдигането на схизмата от македонската църква, както бе решението на Светия Синод”, заяви вчера митрополит Антоний.

За да бъде предаден в ръцете  на Охридския и Македонски архиепископ Стефан, ръка подава и д-р Милен Врабевски, един от авторите на писмото, с което македонската православна църква припозна българската като Църква – Майка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.