Свещеникът от западната ни съседка взе Благодатния огън на летище София

Днес, на този тържествен и светъл празник на радостта, пристигнахме в София по благословение на нашия македонски архиепископ Стефан да приемем Благодатния огън официално от Българската православна църква с благословията на българския патриарх Неофит и благодарение на добрата воля на братята архиереи от БПЦ. Те показаха любов и подадоха ръка, както и великденска радост да пренесем от тук на македонския народ Благодатния огън“. Това каза митрополит Иларион, представител на Македонската църква-Охридска архиепископия, след като взе Благодатният огън от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Благодатният огън пристигна в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Митрополит Иларион обясни, че веднага излита от София към Скопие.

Там ни очаква тържество и делегация, която ще приеме Благодатния огън, който ще пренесе във всички епархии на Македония и всички храмове, а вярващите ще го отнесат в своите домове“, каза той.

На въпрос за предстоящите през май чествания на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия и дали българска делегация ще бъде поканена, митрополит Иларион каза: „Надявам се, че ще празнуваме и тържествуваме. Христос Воскресе“!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.