Гледайте в туристическото предаване "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще запознаят зрителите с интересните великденски традиции в Уахака, Мексико тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Щатът Уахака дълго време остава сравнително изолиран от другите части на Мексико. Въпреки испанското господство местните народи на Уахака са запазили голяма част от своята култура и идентичност, за разлика от други от коренните жители в страната. Отчасти това се дължи на релефа, който прави много общности трудно достъпни. 

Снимки от великденските празници в Уахака можа да разгледате ТУК

В щата живеят около 3,5 млн. души. Смята се, че най-малко една трета от тях говорят на местни езици, като половината изобщо не говорят испански. Основната причина, поради която местните езици и култури са успели да оцелеят тук, е неравният терен, който изолира общностите.  Това също води до разделянето на щата на малки отдалечени селища, които се развиват независимо с течение на времето. Има 16 официално признати етно езикови групи, които поддържат своите индивидуални езици, обичаи и традиции в колониалния период и до известна степен до наши дни.

Някои проучвания поставят броя на културите в щата до 4000. Това прави Уахака най-богатия на култури щат в Мексико. Ритуалните и шамански религиозни практики преобладавали в долината на Уахака, докато испанците не нахлули през 1521 г. и не отворили път за християнството по тези места.

Днес в Мексико римокатолиците са близо 90% от цялото население. Около половината от католиците в Уахака посещават църковните служби ежеседмично. В абсолютно изражение Мексико е втората в света по брой католици страна след Бразилия. Докато повечето мексиканци са католици, то има и някои, които съчетават или синкретизират католическите практики с местни традиции. 

Гледайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.