Подаването на документи започва от следващата седмица

Столичната община да отложи въвеждането на новите критерии за прием в първи клас. За това настояват от асоциация “Родители”. Подаването на документи започва следващата седмица. Тази година основен критерий е близостта на адреса на детето до съответното училище и периода на уседналост.

Адресът на детето съвпада с този на майката, когато родителите имат различен настоящ адрес. Така е по закон.

„Покрай моя колега разбрах, че децата всъщност имат адрес, който адрес се оказва, че е адресът на майката, и който не се сменя, освен при поискване. И в момента, децата кандидатстват в училище въз основа на собствения си адрес. И ако майката или бащата не са сменили адреса, то реално би попаднало, според новите правила, в друг район. Може да е район, който те не обитават може би от седем години, пет или десет”, разказва Ирина Тамбукова – майка.

Според общината гражданите са длъжни да декларират смяна на настоящия си адрес.

„Ако детето е живяло при майката, но майката отива да живее при бащата на друг адрес, дори и да няма сключен  брак, пак казвам, че това е регламентирано в закона, в 30-дневен срок родителят е длъжен да отиде и да направи регистрация”, заяви Мария Минчева – директор на дирекция „Образование” в Столична община.

Родители недоволстват заради новите правила за прием в първи клас

Според новите критерии, при кандидатстването за първи клас, детето може да ползва по-благоприятния за него адрес – постоянен или настоящ.

„Силно се надявам истерията, която се наблюдава последните години да не е толкова силна, защото за всички вече стана ясно, че водещ си остава критерият за „уседналост по местоживеене”, т.е. това е най-близкото училище на детето”, коментира Диян Стаматов, директор на 119 СОУ.

От общината обясняват, че целта на въвеждането на критерия „адрес на детето” е да може да се получи обективна картина за броя на децата в даден район. Това, обаче няма да намали напрежението в новите квартали на столицата, където има деца, но няма училища в квартали като „Манастирски ливади”, ”Витоша” и „Кръстова вада”.

Какви ще са правилата за прием в първи клас стана ясно месец и половина преди началото на кампанията. От асоциация “Родители” искат гратисен период между 3 и 5 години при въвеждането на нови критерии.

Тази година в първа група за прием в съответното училище са децата, чиито постоянен или настоящ адрес е в прилежащия район на училището и не е променян повече от 3 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.