Те дори сезираха Комисията за защита от дискриминация

Хиляди родители не пускат децата си на училище и на задължителното предучилищно обучение, сочи проверка на Апелативната прокуратура. Родителите, които не пускат децата си във формите на задължително обучение, са 4835. Повече от 1100 са глобените.

До 30 дни учениците до VII клас ще ползват електронни помагала

В същото време други родители недоволстват от новите критерии за прием в първи клас и дори сезираха Комисията за защита от дискриминация. Очаква се наесен над 60 000 деца да влязат за първи път в класните стаи. 

С новите критерии за прием в първи клас 6-годишният Божидар вероятно ще учи в училище, различно от това на 7-годишната му сестра. И то през няколко квартала. Причината – наскоро семейството се преместило.

Ще имат ли учениците от 1 до 7 клас електронни учебници?

Заради новото изискване за уседналост на адреса - поне три години назад, Божидар може да не се класира и в училищата в новия квартал, където живее.

„На новия адрес той няма уседналост, а третото ми дете, което след 4 години, когато дойде време да ходи на училище, вече ще има уседналост и ще може да ходи в кварталното училище. Дали хората, които имат деца, могат да си представят какво означава да развежда три деца в три различни училища", попита бащата на децата Огнян Соколов.

След като не получил отговор на жалбите си до Образователното министерство, той се обърнал към Комисията за защита от дискриминация. На днешното си заседание от комисията обещаха скоро да се произнесат дали изискването за уседналост нарушава правата на първокласниците. 

В залата обаче липсваха представители на МОН. За NOVA от ведомството обясниха, че било в интерес на децата и родителите да посещават най-близкото училище до мястото, където живеят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.